JÓTETT Bank

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Kéthetes véradássorozat a bankokban

A Jótett Bank keretében, a negyedik Banki Véradók Hetén a banki dolgozók közel 3500 egység felhasználható vérkészítménnyel segítették az országos vérkészletet. A Magyar Bankszövetség magával a kezdeményezéssel és az elért véradási volumennel is követendő példát mutat más ágazatok számára. A Magyar Nemzeti Bank a Kormánytisztviselői Véradó Hetek mellett idén először a Jótett Bank véradási programjába is csatlakozott. A program sikere az indulás óta töretlen, évről évre egyre többen vesznek részt a banki véradásban, így az indulás óta megkétszereződött a véradók száma.

2023-ban a Banki Véradók Hete a véradásra jelentkezett banki dolgozók magas létszáma miatt két hétig tartott. A Magyar Nemzeti Bank csatlakozásával, 88 fővel tovább bővült a banki véradók száma. Az Országos Vérellátó Szolgálat a leadott vérből közel 3500 beteg számára tud gyógyulást segítő vérkészítményt biztosítani.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) főigazgató-helyettese a nyilatkozatában elmondta, hogy a Banki Véradók Hete alatt a banki dolgozók által biztosított többlet vér számukra biztonságot és kiszámíthatóságot jelent. Külön kiemelte, hogy a véradók 13 százaléka első véradó volt. Tapasztalatuk szerint az első véradók közül többen rendszeres véradókká válnak.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára kiemelte a személyes példamutatás és társadalmi felelősségvállalás jelentőségét. Egy személy a véradásával három honfitársán segít. Követendő példának Jelasity Radovánt, a Magyar Bankszövetség elnökét tekinti, aki ezen a héten 41. alkalommal adott vért. A Banki Véradók Hetére jelentkező hitelintézeti dolgozók létszáma évről évre dinamikusan nő, ami azt mutatja, hogy a kezdeményezés több célt is elért. Egyrészről egyre több embert sikerül bevonni a véradásba abban az időszakban, amikor az OVSZ-nek a legnagyobb igénye van a vérkészletek tervezett feltöltésére. Másrészt a példamutató jó cselekedetek társadalmi összefogásra, a rászorulókra való odafigyelésre és adakozásra ösztönöznek.

Lévai Richárd, Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatójának ügyvezetője csatlakozva a véradás népszerűsítéséhez a Nyitóeseményen bejelentette, hogy a véradásra buzdító, a Magyar Bankszövetség felkérésére készített művészeti plakátokat Magyarországon a vérvételi hálózatukban megtalálható közel 100 helyszínre kihelyezik. Ezeket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem művész diákjai 2022-ben készítették azért, hogy a saját korosztályukat bevonják a véradásba.

A banki véradók mellett külön köszönetét fejezte ki Nagy István agrárminiszter úrnak, Kandrács Csaba és Virág Barnabás jegybanki alelnökök uraknak, akik a program Nyitóeseményén önkéntes véradóként vettek részt.

Budapest, 2023. október 17. - Magyar Bankszövetség

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Véradásra fognak össze és biztatnak a bankárok

4. alkalommal rendezi meg a Magyar Bankszövetség és a hazai bankszektor a Banki Véradók Hetét. A JÓTETT Bank programba idén a Magyar Nemzeti Bank is bekapcsolódott, hogy több száz jegybanki munkatárs részvételével, szektor szinten több ezer vérkészítmény biztosításával a bankárok közösen hívják fel a figyelmet a jószolgálatra, amely gyógyít és életeket menthet.

A JÓTETT Bank kezdeményezés egyik hagyományos eseménye a Banki Véradók Hete. A most 4. alkalommal meghirdetett program keretében a banki dolgozók véradással segítik az egészségügyi ellátáshoz szükséges vérkészítmények folyamatos rendelkezésre állását. A Banki Véradók Hete idén is kéthetes eseménysorozatként, 14 budapesti és 2 vidéki helyszínen kitelepüléses véradással valósul meg. A levett több száz egység vérből több ezer életmentő vérkészítmény segíti a betegek gyógyulását.

A Banki Véradók Hete rendezvénysorozathoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és több minisztérium vezetői is csatlakoznak. Nagy István agrárminiszter, aki maga is rendszeres véradó személyesen köszöntötte a nyitóeseményen a véradókat. Nagy István elmondta, hogy Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz évente ötszázezer egység vérre van szükség, ehhez pedig mintegy félmillió önkéntes véradóra. Naponta 1600-1800 véradó közreműködése tudja a biztonságos vérkészlet fenntartását elősegíteni. Ezért rendszeres véradóként mindenkit arra ösztönzök, csatlakozzon, segítse mások gyógyulását. Legyen részese annak a közösségnek, aki tenni tud, aki jót tud tenni, aki életet tud menteni – buzdított a miniszter. Köszönöm a banki vezetőknek és munkatársaknak, hogy önzetlen adományukkal, a véradással segítik a beteg emberek gyógyulását. Így együttműködéssel igazán értékeset tudunk elérni.

A CIB Bankban megrendezett nyitóeseményen véradó felsővezetőként vett részt Kandrács Csaba, az MNB alelnöke, aki beszédében kiemelte: az elmúlt egy évben a Magyar Nemzeti Bank munkatársai nyolc alkalommal közel 1000 véradást teljesítettek, amivel mintegy 3000 honfitársunk életét menthették meg. Az, hogy a hazai kereskedelmi bankok évről évre meghirdetik és lebonyolítják a JÓTETT BANK – Banki Véradók Hetét, bizonyítja: a szektor és felügyelete nem csak a vérét, de anyagi forrásait és – azzal összefüggően – az idejét is rászánja a társadalmi felelősségvállalásra. S nemcsak a véradással, de más oktatási, ügyféledukációs vagy egyéb fogyasztóvédelmi programok támogatása révén is.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke beszédében a társadalmi szolidaritás fontosságára hívta fel a figyelmet. Az olyan önzetlen jótettek, mint amilyen a véradás is, nemcsak társadalmaink alapvető építőelemei, hanem az egymásért vállalt felelősség ékes példái is. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik véradóként mások felépülését támogatják és abbéli reményét fejezte ki, hogy a banki közösség példáját egyre többen követik majd.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese köszönetét fejezte ki a bankszektor töretlen, sőt egyre bővülő véradási aktivitásáért, és reményét fejezte ki, hogy a látványos jópélda más ágazatoknak is inspirációt ad a véradásra.

Jelasity Radovan, a Bankszövetség elnöke célként megfogalmazta, hogy a banki véradók hetén a véradó donorok száma új csúcsra jusson. Jelasity Radovan a Véradók Hete eseményein kívül is rendszeresen ad vért, túl van a 40. véradásán. Példaértékű elkötelezettségét Bayerné Dr. Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója oklevéllel ismerte el és köszönte meg.

A Banki Véradók Hete Budapest mellett az ország több pontján is megvalósul. A program szakmai feladatait koordináló Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt segítségével Nyíregyházán és Békéscsabán is a bankokhoz történő kitelepüléseken, valamint a vérellátó központokban jelentkezhetnek a bankos munkatársak véradásra.

Tavaly a Banki Véradók Hete keretében a Magyar Bankszövetség plakáttervező pályázatot hirdetett, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fiatal művészeinek alkotásain keresztül, egyedi módon hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára.

Lévai Richárd, Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatójának ügyvezetője csatlakozva a véradás népszerűsítéséhez az eseményen bejelentette, hogy a véradásra buzdító művészeti plakátokat Magyarországon az összes vérvételi és laboratóriumi egységükbe - közel 100 helyszínre – kihelyezik.

A bankszektor tagjai a Magyar Bankszövetség égisze alatt a koronavírus járvány idején egy zászló alá tömörültek. Megszületett a JÓTETT Bank kezdeményezés, a bankszektor közös CSR programja. A JÓTETT Bank olyan kezdeményezéseket karol fel, ahol a siker érdekében fontos a közös fellépés, így a Banki Véradók Hete során a véradás. A JÓTETT Bank tevékenységét a Mastercard „2021 társadalmi kezdeményezése” különdíjjal ismerték el. A JÓTETT Bank egyik legfontosabb eseménye Banki Véradók Hete, melynek köszönhetően a hazai bankárok az elmúlt években több ezer egység vérrel segítették a betegek gyógyulását. 2022 óta a program két hetesre bővült, és az ország több vidéki pontjára is eljut.

Véradás

Véradás

Budapest, 2023. október 2.

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Véradási rekord a bankokban

A Jótett Bank keretében, a harmadik Banki Véradók Hetén 3000 egység felhasználható vérkészítménnyel segítették a banki dolgozók az országos vérellátást. A Magyar Bankszövetség magával a kezdeményezéssel és az elért véradási volumennel is előre mutató példát mutat más ágazatok számára.

2022-ben a Banki Véradók Hete a véradásra jelentkezett banki dolgozók magas létszáma miatt két hétig tartott. Az Országos Vérellátó és a Magyar Vöröskereszt munkatársai a leadott vérből 3000 ember számára tudnak gyógyulást segítő vért, vérkészítményt biztosítani.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgató-helyettese a zárónapon elmondta, hogy a Banki Véradók Hete alatt a mobil vérvételi helyeken a banki dolgozók által biztosított többlet vér számukra biztonságot és kiszámíthatóságot jelent. Külön kiemelte, hogy a véradók 13 százaléka első véradó volt, akik közül többen rendszeres véradókká válhatnak.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára kiemelte a személyes példamutatás és társadalmi felelősségvállalás jelentőségét. Követendő példának Jelasity Radovánt, a Magyar Bankszövetség elnökét tekinti, aki most 38. alkalommal adott vért. A Banki Véradók Hetére jelentkező dolgozók létszáma évről évre dinamikusan nő, ami azt mutatja, hogy egészséges rivalizálás alakult ki a bankszövetségi tagok között a dobogós hely elérésére. Bízik abban, hogy a bankszövetségi kezdeményezést más ágazatok is követni fogják, hogy a szükséges friss vér folyamatosan biztosítva legyen a rászorulók számára. A banki kollegák mellett külön köszönetét fejezte ki az eseményt támogató minisztériumi és jegybanki vezetőknek, köztük Nagy István agrárminiszternek és Kandrács Csaba MNB alelnöknek.

A programsorozathoz kapcsolódóan a Magyar Bankszövetség a Médiaunió Alapítvánnyal együttműködésben véradási plakátpályázatot hirdet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói körében. A cél az, hogy a fiatal, kortárs művészek alkotásain keresztül hívják fel a mai magyar társadalom és a fiatalság figyelmét a véradás társadalmi kötelezettségére.

Budapest, 2022.október 7.

Magyar Bankszövetség

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Újra vérüket adják a bankárok

Idén 3. alkalommal rendezi meg a Magyar Bankszövetség és a hazai bankszektor a Banki Véradók Hetét. A szektor közös CSR programja - a JÓTETT Bank - év elején „2021 társadalmi kezdeményezése” különdíjat kapott. A JÓTETT Bank egyik legfontosabb eseménye Banki Véradók Hete, melynek köszönhetően a hazai bankárok már több mint 4 ezer egység vérrel segítették a betegek gyógyulását. A program idén két hetesre bővül, és az ország még több pontjára jut el.

A magyar pénzintézetek továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy felkaroljanak, támogassanak  társadalmilag fontos kezdeményezéseket. A pandémia idején a bankok társadalmi célú hozzájárulásainak összege éves szinten több mint 20 százalékkal emelkedett. A bankrendszer tagjai ezen jótettek évi több tízmilliárd forintos közvetlen támogatása mellett saját dolgozóik személyes munkájával, önkéntesként vállalt aktív részvételével is segítették a társadalmi szempontból fontos célok megvalósulását.

A JÓTETT Bank hagyományos eseménye a Banki Véradók Hete. A most 3. alkalommal meghirdetett program keretében a banki dolgozók véradással segítik az egészségügyi ellátáshoz szükséges vérkészítmények folyamatos rendelkezésre állását. A Banki Véradók Hete program idén két hetesre bővül a helyszíni kitelepüléses véradást szervező bankok nagy száma miatt.

A JÓTETT Bank kezdeményezéseihez - s így a Banki Véradók Hete rendezvénysorozathoz is - több minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői is csatlakoznak. Az ING Bankban megrendezett idei nyitóeseményen véradóként vett részt Kandrács Csaba, az MNB alelnöke, csakúgy mint Jelasity Radován, a Bankszövetség elnöke és számos további banki vezető. Tóth László, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára valamint Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese üdvözlő beszéddel méltatták a program idei indulását, és reményüket fejezték ki, hogy a látványos jópélda más ágazatoknak is inspirációt ad a véradásra.

Az eseménysorozat kapcsán Nagy István agrárminiszter, aki maga is rendszeres véradó, üzenetben köszöntötte a véradókat. A miniszter a felelősségvállalás fontosságát emelte ki ezen a téren is. Ahogy a JÓTETT Bank korábbi programja - amelyben személyesen is részt vett - az erdőtelepítés, a jövőt szolgálja, így a véradás most segít abban, hogy honfitársaink felépüljenek. Ezekért a célokért tenni - legyen szó faültetésről vagy véradásról - olyan feladat, amiért az ember szó szerint felgyűri az ingujját.

Jelasity Radovan arra emlékeztetett, hogy egyre több kolléga követi a példáját - a Bankszövetség elnöke túl van a 30. véradásán – és a Véradók Hete eseményein kívül is rendszeresen ad vért.

A pandémiás korlátozások elmúltával a Banki Véradók Hete az ország több pontján is megjelenik. A program szakmai feladatait koordináló Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt segítségével Miskolcon, Nyíregyházán, Békéscsabán is banki kitelepüléseken valósul meg a véradás. A cél az, hogy a banki véradók hetén a véradó donorok száma új csúcsra jusson.

A Banki Véradók Hete keretében a Magyar Bankszövetség a Médiaunió Alapítvánnyal együttműködésben plakáttervező pályázatot hirdet, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fiatal művészeinek alkotásain keresztül, egyedi módon hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára.

 

Az egyéni banki programok mellett a bankszektor tagjai a Magyar Bankszövetség égisze alatt a koronavírus járvány idején egy zászló alá tömörültek. Megszületett a JÓTETT Bank kezdeményezés, a bankszektor közös CSR programja. A JÓTETT Bank olyan kezdeményezéseket karol fel, ahol a siker érdekében fontos közös fellépés. Ennek a közös fellépésnek az eredménye az, hogy több, mint 2000 informatikai eszköz került a távoktatás bevezetése idején a hátrányos helyzetű iskolák gyermekeihez. A fenntartható jövőt segíti az a 120 ezer facsemete, amelyek a bankok összefogásának köszönhetően az elmúlt évben elültetésre kerültek szerte az országban, így biztosítva gyermekeinknek a zöldebb jövőt.

Véradás

Véradás

Véradás

Véradás

Véradás

Fotók: Egyed Péter

Az Év Bankja verseny 2021

Budapest, 2022. február 11.

Az Év Bankja verseny 2021: a JÓTETT Bank az év társadalmi kezdeményezés különdíjasa

A Magyar Bankszövetség JÓTETT Bank kezdeményezése „Az év társadalmi kezdeményezése” kategóriában különdíjban részesült.

A JÓTETT Bank a Magyar Bankszövetség és a bankszektor közös társadalmi programja, amelynek keretében megvalósulhatott, hogy a COVID által legterheltebb időszakban, a banki jótettek nem csökkentek, hanem mintegy 25 százalékkal növekedni tudtak szektor szinten. Így a hazai pénzügyi szektor összefogással is segítette a világjárvány elleni védekezést.

A Magyar Bankszövetség társadalmi felelősségvállalási kezdeményezése

A bankok, pénzintézetek rendszeresen és nagy számban nyújtanak banki adományokat társadalmi felelősségvállalási programjaiknak köszönhetően. 2020-ban a koronavírus-járvány okozta helyzet új kihívások elé állította a társadalmat. Fontosabbá vált a jószolgálati tevékenység. A bankszektor túlmutatott alaptevékenységén - a gazdaság pénzáramlásának fenntartásán és élénkítésén. Szektorszintű összefogással indítottuk el a JÓTETT BANK névre keresztelt programunkat.

A járvány az egészség- és az oktatásügyet közvetlenül, és jelentősen érintette. A JÓTETT Bank erre a két területre fókuszálva dolgozott ki először banki adományozást programhetek keretében:

A kezdeményezés sikerét nagy banki összefogás biztosítja, amelyben oroszlánrészt vállal számos tagintézményünk. Az eredményekről folyamatosan adunk majd tájékoztatást.

A rendezvénysorozatokon a szervezők összpontosítanak a COVID helyzetre vonatkozó óvintézkedésekre és az előírások betartására kérik a közreműködő kollégákat.

Napjainkban a bankszektor fontos közvetítő, finanszírozó szerepet valósít meg a fenntartható gazdaság növekedésének elősegítésében. A zöldprojektekhez szükséges pénzügyi források rendelkezésre bocsátása, a környezet- és társadalomtudatos banki szolgáltatások elősegítik az élhető jövő megtervezését és megvalósítását. A hazai bankok saját projektjei mellett a Bankszövetség a bankszektorral 2021 végén új programot indított el:

A JÓTETT Bank ZÖLD SZÍV programjának célja, hogy felhívja a figyelmet az emberi és természeti értékekre, és odafigyeléssel alakítsa a közös, élhető jövőt a pénzügyi szektor együttműködésével.

A magyar bankszektor által Magyarországon ültetett fák darabszáma meghaladja a 160 ezer csemetét, amelyből 120 ezer fa a ZÖLD SZÍV programhoz kapcsolódóan kerül a földbe, amely minden banki dolgozó nevében 3 fa elültetését jelenti. 22 támogató pénzügyi intézmény szerepvállalásával 17 különböző helyszínen zajlik 2021. november és 2022. március közötti időszakban faültetés. A fenntarthatósági célokhoz való elkötelezett banki hozzájárulás elismerésére minden támogató pénzintézet egytől öt falevélig ellátott ZÖLD SZÍV embléma használatára jogosult a szerepvállalásával megegyezően.

Dr. Nagy István miniszter és a Magyar Bankszövetség ZÖLD SZÍV emblémákat adott át 8 kiemelkedően sokat tevő hitelintézet vezetőjének. A JÓTETT Bank ZÖLD SZÍV embléma megjeleníti, hogy az adott pénzügyi intézmény tevékenysége során szem előtt tartja a társadalom zöld jövőjét, és elkötelezett támogatója, kezdeményezője az erdőmentő, fatelepítő és egyéb környezettudatos programoknak.

A program keretében a Tolna megyei Mucsi község határában közel 4 hektáros, akácos méhlegelő-erdő az Aranykaptár nevet kapta a bankszakma Aranykaptár Díja után.

Az Agrárminisztériummal közösen a program támogatói az élhető jövőre vonatkozó ajánlásokat fogalmaztak meg a társadalom tagjai számára. A TOP ZÖLD TANÁCSOK összefoglalják 5-5 pontban a bankok lakossági és vállalati ügyfeleinek fogalmazott fenntarthatósági tanácsokat, amelyeket a bankszektor a munkatársai számára közvetít, és saját működése tekintetében is előirányoz.

BANKI VÉRADÓK HETE

A Jótett Bank társadalmi szolgálata, a Banki Véradók Hete (2021. szeptember 20-24.), amely az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt közreműködésével valósul meg már második éve.

A véradás nagyon fontos társadalmat érintő ügy. A pandémia, valamint a nyári szabadságolások miatt drasztikusan csökkent az országos vérkészlet. A banki vezetők és munkatársaik, mint véradók adománya a betegek számára a gyógyulást, a túlélést, az életben maradást jelenti.

BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
2021 - Nagyméretű fényképek nyomtatott médiához »

DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV

A JÓTETT Bank oktatásügyet érintő adományozási programja, az iskolák, illetve rászoruló diákjaik digitális felzárkóztatását tűzte ki célul.

A Digitális Gyorsítósáv (2020. november - 2021. január) a különböző banki programokhoz illeszkedve, a pénzintézetek hardvereinek kiosztásával valósul meg.

A köznevelési intézmények digitális munkarendjének első bevezetése 2020 tavaszán történt. Több, nem csak falusi iskolákban fordult elő, hogy a jobb módú családok keresték meg a már nem használt számítógépeiket, okoseszközeiket, hogy a szegényebb sorsú diákok is elérjék az online oktatási anyagokat, részt vehessenek a tanórákon.

A bankok erre a társadalmi jelenségre adnak pozitív választ; az oktatási anyagok eléréséhez és feldolgozásához használható berendezéseik adományozásával.

„Legyen hozzá szimatod!” - informatív digitális csomag

A Magyar Bankszövetség fontos küldetésnek tartja, hogy a rendelkezésre bocsátott eszközök mellett a felhasználók digitális „otthonossága”, kompetenciája is fejlődhessen. Ezért összeállítottunk egy informatív digitális csomagot, amely tartalmazza a PÉNZ7 fiataloknak készült, játékos, informatív digitális biztonság tananyag elérését is.

Az ismeretanyag az online térben felbukkanó veszélyekre, kockázatokra hívja fel a figyelmet, és ad tanácsokat azok megelőzésére (Pl.: adathalász levelek felismerése, biztonságos jelszóhasználat). A csomag IDE kattintva elérhető.

DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria
DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria
DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria

ZÖLD SZÍV program