JÓTETT Bank

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Véradási rekord a bankokban

A Jótett Bank keretében, a harmadik Banki Véradók Hetén 3000 egység felhasználható vérkészítménnyel segítették a banki dolgozók az országos vérellátást. A Magyar Bankszövetség magával a kezdeményezéssel és az elért véradási volumennel is előre mutató példát mutat más ágazatok számára.

2022-ben a Banki Véradók Hete a véradásra jelentkezett banki dolgozók magas létszáma miatt két hétig tartott. Az Országos Vérellátó és a Magyar Vöröskereszt munkatársai a leadott vérből 3000 ember számára tudnak gyógyulást segítő vért, vérkészítményt biztosítani.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgató-helyettese a zárónapon elmondta, hogy a Banki Véradók Hete alatt a mobil vérvételi helyeken a banki dolgozók által biztosított többlet vér számukra biztonságot és kiszámíthatóságot jelent. Külön kiemelte, hogy a véradók 13 százaléka első véradó volt, akik közül többen rendszeres véradókká válhatnak.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára kiemelte a személyes példamutatás és társadalmi felelősségvállalás jelentőségét. Követendő példának Jelasity Radovánt, a Magyar Bankszövetség elnökét tekinti, aki most 38. alkalommal adott vért. A Banki Véradók Hetére jelentkező dolgozók létszáma évről évre dinamikusan nő, ami azt mutatja, hogy egészséges rivalizálás alakult ki a bankszövetségi tagok között a dobogós hely elérésére. Bízik abban, hogy a bankszövetségi kezdeményezést más ágazatok is követni fogják, hogy a szükséges friss vér folyamatosan biztosítva legyen a rászorulók számára. A banki kollegák mellett külön köszönetét fejezte ki az eseményt támogató minisztériumi és jegybanki vezetőknek, köztük Nagy István agrárminiszternek és Kandrács Csaba MNB alelnöknek.

A programsorozathoz kapcsolódóan a Magyar Bankszövetség a Médiaunió Alapítvánnyal együttműködésben véradási plakátpályázatot hirdet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói körében. A cél az, hogy a fiatal, kortárs művészek alkotásain keresztül hívják fel a mai magyar társadalom és a fiatalság figyelmét a véradás társadalmi kötelezettségére.

Budapest, 2022.október 7.

Magyar Bankszövetség

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Újra vérüket adják a bankárok

Idén 3. alkalommal rendezi meg a Magyar Bankszövetség és a hazai bankszektor a Banki Véradók Hetét. A szektor közös CSR programja - a JÓTETT Bank - év elején „2021 társadalmi kezdeményezése” különdíjat kapott. A JÓTETT Bank egyik legfontosabb eseménye Banki Véradók Hete, melynek köszönhetően a hazai bankárok már több mint 4 ezer egység vérrel segítették a betegek gyógyulását. A program idén két hetesre bővül, és az ország még több pontjára jut el.

A magyar pénzintézetek továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy felkaroljanak, támogassanak  társadalmilag fontos kezdeményezéseket. A pandémia idején a bankok társadalmi célú hozzájárulásainak összege éves szinten több mint 20 százalékkal emelkedett. A bankrendszer tagjai ezen jótettek évi több tízmilliárd forintos közvetlen támogatása mellett saját dolgozóik személyes munkájával, önkéntesként vállalt aktív részvételével is segítették a társadalmi szempontból fontos célok megvalósulását.

A JÓTETT Bank hagyományos eseménye a Banki Véradók Hete. A most 3. alkalommal meghirdetett program keretében a banki dolgozók véradással segítik az egészségügyi ellátáshoz szükséges vérkészítmények folyamatos rendelkezésre állását. A Banki Véradók Hete program idén két hetesre bővül a helyszíni kitelepüléses véradást szervező bankok nagy száma miatt.

A JÓTETT Bank kezdeményezéseihez - s így a Banki Véradók Hete rendezvénysorozathoz is - több minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői is csatlakoznak. Az ING Bankban megrendezett idei nyitóeseményen véradóként vett részt Kandrács Csaba, az MNB alelnöke, csakúgy mint Jelasity Radován, a Bankszövetség elnöke és számos további banki vezető. Tóth László, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára valamint Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese üdvözlő beszéddel méltatták a program idei indulását, és reményüket fejezték ki, hogy a látványos jópélda más ágazatoknak is inspirációt ad a véradásra.

Az eseménysorozat kapcsán Nagy István agrárminiszter, aki maga is rendszeres véradó, üzenetben köszöntötte a véradókat. A miniszter a felelősségvállalás fontosságát emelte ki ezen a téren is. Ahogy a JÓTETT Bank korábbi programja - amelyben személyesen is részt vett - az erdőtelepítés, a jövőt szolgálja, így a véradás most segít abban, hogy honfitársaink felépüljenek. Ezekért a célokért tenni - legyen szó faültetésről vagy véradásról - olyan feladat, amiért az ember szó szerint felgyűri az ingujját.

Jelasity Radovan arra emlékeztetett, hogy egyre több kolléga követi a példáját - a Bankszövetség elnöke túl van a 30. véradásán – és a Véradók Hete eseményein kívül is rendszeresen ad vért.

A pandémiás korlátozások elmúltával a Banki Véradók Hete az ország több pontján is megjelenik. A program szakmai feladatait koordináló Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt segítségével Miskolcon, Nyíregyházán, Békéscsabán is banki kitelepüléseken valósul meg a véradás. A cél az, hogy a banki véradók hetén a véradó donorok száma új csúcsra jusson.

A Banki Véradók Hete keretében a Magyar Bankszövetség a Médiaunió Alapítvánnyal együttműködésben plakáttervező pályázatot hirdet, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fiatal művészeinek alkotásain keresztül, egyedi módon hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára.

 

Az egyéni banki programok mellett a bankszektor tagjai a Magyar Bankszövetség égisze alatt a koronavírus járvány idején egy zászló alá tömörültek. Megszületett a JÓTETT Bank kezdeményezés, a bankszektor közös CSR programja. A JÓTETT Bank olyan kezdeményezéseket karol fel, ahol a siker érdekében fontos közös fellépés. Ennek a közös fellépésnek az eredménye az, hogy több, mint 2000 informatikai eszköz került a távoktatás bevezetése idején a hátrányos helyzetű iskolák gyermekeihez. A fenntartható jövőt segíti az a 120 ezer facsemete, amelyek a bankok összefogásának köszönhetően az elmúlt évben elültetésre kerültek szerte az országban, így biztosítva gyermekeinknek a zöldebb jövőt.

Véradás

Véradás

Véradás

Véradás

Véradás

Fotók: Egyed Péter

Az Év Bankja verseny 2021

Budapest, 2022. február 11.

Az Év Bankja verseny 2021: a JÓTETT Bank az év társadalmi kezdeményezés különdíjasa

A Magyar Bankszövetség JÓTETT Bank kezdeményezése „Az év társadalmi kezdeményezése” kategóriában különdíjban részesült.

A JÓTETT Bank a Magyar Bankszövetség és a bankszektor közös társadalmi programja, amelynek keretében megvalósulhatott, hogy a COVID által legterheltebb időszakban, a banki jótettek nem csökkentek, hanem mintegy 25 százalékkal növekedni tudtak szektor szinten. Így a hazai pénzügyi szektor összefogással is segítette a világjárvány elleni védekezést.

A Magyar Bankszövetség társadalmi felelősségvállalási kezdeményezése

A bankok, pénzintézetek rendszeresen és nagy számban nyújtanak banki adományokat társadalmi felelősségvállalási programjaiknak köszönhetően. 2020-ban a koronavírus-járvány okozta helyzet új kihívások elé állította a társadalmat. Fontosabbá vált a jószolgálati tevékenység. A bankszektor túlmutatott alaptevékenységén - a gazdaság pénzáramlásának fenntartásán és élénkítésén. Szektorszintű összefogással indítottuk el a JÓTETT BANK névre keresztelt programunkat.

A járvány az egészség- és az oktatásügyet közvetlenül, és jelentősen érintette. A JÓTETT Bank erre a két területre fókuszálva dolgozott ki először banki adományozást programhetek keretében:

A kezdeményezés sikerét nagy banki összefogás biztosítja, amelyben oroszlánrészt vállal számos tagintézményünk. Az eredményekről folyamatosan adunk majd tájékoztatást.

A rendezvénysorozatokon a szervezők összpontosítanak a COVID helyzetre vonatkozó óvintézkedésekre és az előírások betartására kérik a közreműködő kollégákat.

Napjainkban a bankszektor fontos közvetítő, finanszírozó szerepet valósít meg a fenntartható gazdaság növekedésének elősegítésében. A zöldprojektekhez szükséges pénzügyi források rendelkezésre bocsátása, a környezet- és társadalomtudatos banki szolgáltatások elősegítik az élhető jövő megtervezését és megvalósítását. A hazai bankok saját projektjei mellett a Bankszövetség a bankszektorral 2021 végén új programot indított el:

A JÓTETT Bank ZÖLD SZÍV programjának célja, hogy felhívja a figyelmet az emberi és természeti értékekre, és odafigyeléssel alakítsa a közös, élhető jövőt a pénzügyi szektor együttműködésével.

A magyar bankszektor által Magyarországon ültetett fák darabszáma meghaladja a 160 ezer csemetét, amelyből 120 ezer fa a ZÖLD SZÍV programhoz kapcsolódóan kerül a földbe, amely minden banki dolgozó nevében 3 fa elültetését jelenti. 22 támogató pénzügyi intézmény szerepvállalásával 17 különböző helyszínen zajlik 2021. november és 2022. március közötti időszakban faültetés. A fenntarthatósági célokhoz való elkötelezett banki hozzájárulás elismerésére minden támogató pénzintézet egytől öt falevélig ellátott ZÖLD SZÍV embléma használatára jogosult a szerepvállalásával megegyezően.

Dr. Nagy István miniszter és a Magyar Bankszövetség ZÖLD SZÍV emblémákat adott át 8 kiemelkedően sokat tevő hitelintézet vezetőjének. A JÓTETT Bank ZÖLD SZÍV embléma megjeleníti, hogy az adott pénzügyi intézmény tevékenysége során szem előtt tartja a társadalom zöld jövőjét, és elkötelezett támogatója, kezdeményezője az erdőmentő, fatelepítő és egyéb környezettudatos programoknak.

A program keretében a Tolna megyei Mucsi község határában közel 4 hektáros, akácos méhlegelő-erdő az Aranykaptár nevet kapta a bankszakma Aranykaptár Díja után.

Az Agrárminisztériummal közösen a program támogatói az élhető jövőre vonatkozó ajánlásokat fogalmaztak meg a társadalom tagjai számára. A TOP ZÖLD TANÁCSOK összefoglalják 5-5 pontban a bankok lakossági és vállalati ügyfeleinek fogalmazott fenntarthatósági tanácsokat, amelyeket a bankszektor a munkatársai számára közvetít, és saját működése tekintetében is előirányoz.

BANKI VÉRADÓK HETE

A Jótett Bank társadalmi szolgálata, a Banki Véradók Hete (2021. szeptember 20-24.), amely az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt közreműködésével valósul meg már második éve.

A véradás nagyon fontos társadalmat érintő ügy. A pandémia, valamint a nyári szabadságolások miatt drasztikusan csökkent az országos vérkészlet. A banki vezetők és munkatársaik, mint véradók adománya a betegek számára a gyógyulást, a túlélést, az életben maradást jelenti.

BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
2021 - Nagyméretű fényképek nyomtatott médiához »

DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV

A JÓTETT Bank oktatásügyet érintő adományozási programja, az iskolák, illetve rászoruló diákjaik digitális felzárkóztatását tűzte ki célul.

A Digitális Gyorsítósáv (2020. november - 2021. január) a különböző banki programokhoz illeszkedve, a pénzintézetek hardvereinek kiosztásával valósul meg.

A köznevelési intézmények digitális munkarendjének első bevezetése 2020 tavaszán történt. Több, nem csak falusi iskolákban fordult elő, hogy a jobb módú családok keresték meg a már nem használt számítógépeiket, okoseszközeiket, hogy a szegényebb sorsú diákok is elérjék az online oktatási anyagokat, részt vehessenek a tanórákon.

A bankok erre a társadalmi jelenségre adnak pozitív választ; az oktatási anyagok eléréséhez és feldolgozásához használható berendezéseik adományozásával.

„Legyen hozzá szimatod!” - informatív digitális csomag

A Magyar Bankszövetség fontos küldetésnek tartja, hogy a rendelkezésre bocsátott eszközök mellett a felhasználók digitális „otthonossága”, kompetenciája is fejlődhessen. Ezért összeállítottunk egy informatív digitális csomagot, amely tartalmazza a PÉNZ7 fiataloknak készült, játékos, informatív digitális biztonság tananyag elérését is.

Az ismeretanyag az online térben felbukkanó veszélyekre, kockázatokra hívja fel a figyelmet, és ad tanácsokat azok megelőzésére (Pl.: adathalász levelek felismerése, biztonságos jelszóhasználat). A csomag IDE kattintva elérhető.

DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria
DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria
DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria

ZÖLD SZÍV program