JÓTETT Bank

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Véradási rekord a bankokban

A Jótett Bank keretében, a harmadik Banki Véradók Hetén 3000 egység felhasználható vérkészítménnyel segítették a banki dolgozók az országos vérellátást. A Magyar Bankszövetség magával a kezdeményezéssel és az elért véradási volumennel is előre mutató példát mutat más ágazatok számára.

2022-ben a Banki Véradók Hete a véradásra jelentkezett banki dolgozók magas létszáma miatt két hétig tartott. Az Országos Vérellátó és a Magyar Vöröskereszt munkatársai a leadott vérből 3000 ember számára tudnak gyógyulást segítő vért, vérkészítményt biztosítani.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgató-helyettese a zárónapon elmondta, hogy a Banki Véradók Hete alatt a mobil vérvételi helyeken a banki dolgozók által biztosított többlet vér számukra biztonságot és kiszámíthatóságot jelent. Külön kiemelte, hogy a véradók 13 százaléka első véradó volt, akik közül többen rendszeres véradókká válhatnak.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára kiemelte a személyes példamutatás és társadalmi felelősségvállalás jelentőségét. Követendő példának Jelasity Radovánt, a Magyar Bankszövetség elnökét tekinti, aki most 38. alkalommal adott vért. A Banki Véradók Hetére jelentkező dolgozók létszáma évről évre dinamikusan nő, ami azt mutatja, hogy egészséges rivalizálás alakult ki a bankszövetségi tagok között a dobogós hely elérésére. Bízik abban, hogy a bankszövetségi kezdeményezést más ágazatok is követni fogják, hogy a szükséges friss vér folyamatosan biztosítva legyen a rászorulók számára. A banki kollegák mellett külön köszönetét fejezte ki az eseményt támogató minisztériumi és jegybanki vezetőknek, köztük Nagy István agrárminiszternek és Kandrács Csaba MNB alelnöknek.

A programsorozathoz kapcsolódóan a Magyar Bankszövetség a Médiaunió Alapítvánnyal együttműködésben véradási plakátpályázatot hirdet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói körében. A cél az, hogy a fiatal, kortárs művészek alkotásain keresztül hívják fel a mai magyar társadalom és a fiatalság figyelmét a véradás társadalmi kötelezettségére.

Budapest, 2022.október 7.

Magyar Bankszövetség

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Újra vérüket adják a bankárok

Idén 3. alkalommal rendezi meg a Magyar Bankszövetség és a hazai bankszektor a Banki Véradók Hetét. A szektor közös CSR programja - a JÓTETT Bank - év elején „2021 társadalmi kezdeményezése” különdíjat kapott. A JÓTETT Bank egyik legfontosabb eseménye Banki Véradók Hete, melynek köszönhetően a hazai bankárok már több mint 4 ezer egység vérrel segítették a betegek gyógyulását. A program idén két hetesre bővül, és az ország még több pontjára jut el.

A magyar pénzintézetek továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy felkaroljanak, támogassanak  társadalmilag fontos kezdeményezéseket. A pandémia idején a bankok társadalmi célú hozzájárulásainak összege éves szinten több mint 20 százalékkal emelkedett. A bankrendszer tagjai ezen jótettek évi több tízmilliárd forintos közvetlen támogatása mellett saját dolgozóik személyes munkájával, önkéntesként vállalt aktív részvételével is segítették a társadalmi szempontból fontos célok megvalósulását.

A JÓTETT Bank hagyományos eseménye a Banki Véradók Hete. A most 3. alkalommal meghirdetett program keretében a banki dolgozók véradással segítik az egészségügyi ellátáshoz szükséges vérkészítmények folyamatos rendelkezésre állását. A Banki Véradók Hete program idén két hetesre bővül a helyszíni kitelepüléses véradást szervező bankok nagy száma miatt.

A JÓTETT Bank kezdeményezéseihez - s így a Banki Véradók Hete rendezvénysorozathoz is - több minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői is csatlakoznak. Az ING Bankban megrendezett idei nyitóeseményen véradóként vett részt Kandrács Csaba, az MNB alelnöke, csakúgy mint Jelasity Radován, a Bankszövetség elnöke és számos további banki vezető. Tóth László, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára valamint Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese üdvözlő beszéddel méltatták a program idei indulását, és reményüket fejezték ki, hogy a látványos jópélda más ágazatoknak is inspirációt ad a véradásra.

Az eseménysorozat kapcsán Nagy István agrárminiszter, aki maga is rendszeres véradó, üzenetben köszöntötte a véradókat. A miniszter a felelősségvállalás fontosságát emelte ki ezen a téren is. Ahogy a JÓTETT Bank korábbi programja - amelyben személyesen is részt vett - az erdőtelepítés, a jövőt szolgálja, így a véradás most segít abban, hogy honfitársaink felépüljenek. Ezekért a célokért tenni - legyen szó faültetésről vagy véradásról - olyan feladat, amiért az ember szó szerint felgyűri az ingujját.

Jelasity Radovan arra emlékeztetett, hogy egyre több kolléga követi a példáját - a Bankszövetség elnöke túl van a 30. véradásán – és a Véradók Hete eseményein kívül is rendszeresen ad vért.

A pandémiás korlátozások elmúltával a Banki Véradók Hete az ország több pontján is megjelenik. A program szakmai feladatait koordináló Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt segítségével Miskolcon, Nyíregyházán, Békéscsabán is banki kitelepüléseken valósul meg a véradás. A cél az, hogy a banki véradók hetén a véradó donorok száma új csúcsra jusson.

A Banki Véradók Hete keretében a Magyar Bankszövetség a Médiaunió Alapítvánnyal együttműködésben plakáttervező pályázatot hirdet, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fiatal művészeinek alkotásain keresztül, egyedi módon hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára.

Az egyéni banki programok mellett a bankszektor tagjai a Magyar Bankszövetség égisze alatt a koronavírus járvány idején egy zászló alá tömörültek. Megszületett a JÓTETT Bank kezdeményezés, a bankszektor közös CSR programja. A JÓTETT Bank olyan kezdeményezéseket karol fel, ahol a siker érdekében fontos közös fellépés. Ennek a közös fellépésnek az eredménye az, hogy több, mint 2000 informatikai eszköz került a távoktatás bevezetése idején a hátrányos helyzetű iskolák gyermekeihez. A fenntartható jövőt segíti az a 120 ezer facsemete, amelyek a bankok összefogásának köszönhetően az elmúlt évben elültetésre kerültek szerte az országban, így biztosítva gyermekeinknek a zöldebb jövőt.

Véradás

Fotók: Egyed Péter

Az Év Bankja verseny 2021

Budapest, 2022. február 11.

Az Év Bankja verseny 2021: a JÓTETT Bank az év társadalmi kezdeményezés különdíjasa

A Magyar Bankszövetség JÓTETT Bank kezdeményezése „Az év társadalmi kezdeményezése” kategóriában különdíjban részesült.

A JÓTETT Bank a Magyar Bankszövetség és a bankszektor közös társadalmi programja, amelynek keretében megvalósulhatott, hogy a COVID által legterheltebb időszakban, a banki jótettek nem csökkentek, hanem mintegy 25 százalékkal növekedni tudtak szektor szinten. Így a hazai pénzügyi szektor összefogással is segítette a világjárvány elleni védekezést.

A Magyar Bankszövetség társadalmi felelősségvállalási kezdeményezése

A bankok, pénzintézetek rendszeresen és nagy számban nyújtanak banki adományokat társadalmi felelősségvállalási programjaiknak köszönhetően. 2020-ban a koronavírus-járvány okozta helyzet új kihívások elé állította a társadalmat. Fontosabbá vált a jószolgálati tevékenység. A bankszektor túlmutatott alaptevékenységén - a gazdaság pénzáramlásának fenntartásán és élénkítésén. Szektorszintű összefogással indítottuk el a JÓTETT BANK névre keresztelt programunkat.

A járvány az egészség- és az oktatásügyet közvetlenül, és jelentősen érintette. A JÓTETT Bank erre a két területre fókuszálva dolgozott ki először banki adományozást programhetek keretében:

A kezdeményezés sikerét nagy banki összefogás biztosítja, amelyben oroszlánrészt vállal számos tagintézményünk. Az eredményekről folyamatosan adunk majd tájékoztatást.

A rendezvénysorozatokon a szervezők összpontosítanak a COVID helyzetre vonatkozó óvintézkedésekre és az előírások betartására kérik a közreműködő kollégákat.

Napjainkban a bankszektor fontos közvetítő, finanszírozó szerepet valósít meg a fenntartható gazdaság növekedésének elősegítésében. A zöldprojektekhez szükséges pénzügyi források rendelkezésre bocsátása, a környezet- és társadalomtudatos banki szolgáltatások elősegítik az élhető jövő megtervezését és megvalósítását. A hazai bankok saját projektjei mellett a Bankszövetség a bankszektorral 2021 végén új programot indított el:

A JÓTETT Bank ZÖLD SZÍV programjának célja, hogy felhívja a figyelmet az emberi és természeti értékekre, és odafigyeléssel alakítsa a közös, élhető jövőt a pénzügyi szektor együttműködésével.

A magyar bankszektor által Magyarországon ültetett fák darabszáma meghaladja a 160 ezer csemetét, amelyből 120 ezer fa a ZÖLD SZÍV programhoz kapcsolódóan kerül a földbe, amely minden banki dolgozó nevében 3 fa elültetését jelenti. 22 támogató pénzügyi intézmény szerepvállalásával 17 különböző helyszínen zajlik 2021. november és 2022. március közötti időszakban faültetés. A fenntarthatósági célokhoz való elkötelezett banki hozzájárulás elismerésére minden támogató pénzintézet egytől öt falevélig ellátott ZÖLD SZÍV embléma használatára jogosult a szerepvállalásával megegyezően.

Dr. Nagy István miniszter és a Magyar Bankszövetség ZÖLD SZÍV emblémákat adott át 8 kiemelkedően sokat tevő hitelintézet vezetőjének. A JÓTETT Bank ZÖLD SZÍV embléma megjeleníti, hogy az adott pénzügyi intézmény tevékenysége során szem előtt tartja a társadalom zöld jövőjét, és elkötelezett támogatója, kezdeményezője az erdőmentő, fatelepítő és egyéb környezettudatos programoknak.

A program keretében a Tolna megyei Mucsi község határában közel 4 hektáros, akácos méhlegelő-erdő az Aranykaptár nevet kapta a bankszakma Aranykaptár Díja után.

Az Agrárminisztériummal közösen a program támogatói az élhető jövőre vonatkozó ajánlásokat fogalmaztak meg a társadalom tagjai számára. A TOP ZÖLD TANÁCSOK összefoglalják 5-5 pontban a bankok lakossági és vállalati ügyfeleinek fogalmazott fenntarthatósági tanácsokat, amelyeket a bankszektor a munkatársai számára közvetít, és saját működése tekintetében is előirányoz.

BANKI VÉRADÓK HETE

A Jótett Bank társadalmi szolgálata, a Banki Véradók Hete (2021. szeptember 20-24.), amely az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt közreműködésével valósul meg már második éve.

A véradás nagyon fontos társadalmat érintő ügy. A pandémia, valamint a nyári szabadságolások miatt drasztikusan csökkent az országos vérkészlet. A banki vezetők és munkatársaik, mint véradók adománya a betegek számára a gyógyulást, a túlélést, az életben maradást jelenti.

BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
BANKI VÉRADÓK HETE 2021 galéria
2021 - Nagyméretű fényképek nyomtatott médiához »

DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV

A JÓTETT Bank oktatásügyet érintő adományozási programja, az iskolák, illetve rászoruló diákjaik digitális felzárkóztatását tűzte ki célul.

A Digitális Gyorsítósáv (2020. november - 2021. január) a különböző banki programokhoz illeszkedve, a pénzintézetek hardvereinek kiosztásával valósul meg.

A köznevelési intézmények digitális munkarendjének első bevezetése 2020 tavaszán történt. Több, nem csak falusi iskolákban fordult elő, hogy a jobb módú családok keresték meg a már nem használt számítógépeiket, okoseszközeiket, hogy a szegényebb sorsú diákok is elérjék az online oktatási anyagokat, részt vehessenek a tanórákon.

A bankok erre a társadalmi jelenségre adnak pozitív választ; az oktatási anyagok eléréséhez és feldolgozásához használható berendezéseik adományozásával.

„Legyen hozzá szimatod!” - informatív digitális csomag

A Magyar Bankszövetség fontos küldetésnek tartja, hogy a rendelkezésre bocsátott eszközök mellett a felhasználók digitális „otthonossága”, kompetenciája is fejlődhessen. Ezért összeállítottunk egy informatív digitális csomagot, amely tartalmazza a PÉNZ7 fiataloknak készült, játékos, informatív digitális biztonság tananyag elérését is.

Az ismeretanyag az online térben felbukkanó veszélyekre, kockázatokra hívja fel a figyelmet, és ad tanácsokat azok megelőzésére (Pl.: adathalász levelek felismerése, biztonságos jelszóhasználat). A csomag IDE kattintva elérhető.

DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV galéria

ZÖLD SZÍV program