Tagjaink

MBH Befektetési Bank Zrt.
MBH Befektetési Bank Zrt.
Alapítás: 1989
Cím: 1117, Budapest, Magyar Tudósok Körútja 9. G.épület
Telefon: +36 1 311 3110
E-mail: ugyfelszolgalat@mbhbank.hu
Weboldal: www.mbhbefektetesibank.hu
Elnök/Vezérigazgató(k):
Brezina Szabolcs elnök-vezérigazgató
A bank tulajdonosi szerkezete:
Tulajdonos Jegyzett tőke
Hazai tulajdon 100 % Hazai tulajdon
Külföldi tulajdon

Bemutatkozás

MTB Zrt.

Az MTB Zrt. az Integráció üzleti irányító szervezete. Kontrollt és üzleti szolgáltatásokat biztosít a Csoport tagok számára, az S&P minősíti (konszolidált Takarék Csoport adatok alapján), jelenlegi osztályzata BB stabil kilátással. Ezen felül treasury, befektetési és ALM szolgáltatásokat nyújt az Integráció, valamint harmadik felek részére.

Takarék Csoport / Integráció története

A Szövetkezeti Hitelintézetek több mint 150 éves magyarországi történetük során mindig a hazai bankrendszer meghatározó szereplői közé tartoztak. Többszöri átalakulás után az ötvenes években jöttek létre a takarékszövetkezetek. A szektor életében jelentős változást hozott a rendszerváltás, ugyanis a kétszintű bankrendszer létrejöttekor a takarékszövetkezetek megalapították a központi bankjukat, Takarékbank néven (jelenlegi nevén MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., rövid neve: MTB Zrt.), amellyel a cél a piaci pozíció megerősítése és az üzleti tevékenységek központi támogatása volt. 1993-ban létrehozták a Takarékszövetkezeti Integrációt és felállították közös biztonsági alapjukat, az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alapot (OTIVA). Ezekkel a lépésekkel elkezdődött a takarékok számának csökkenése.

A 2010-es évek közepére elkerülhetetlenné vált az Integráció megerősítése és a működés egységesítése, amelyhez segítséget nyújtott a 2013-as integrációs törvény megalkotása. A cél a szektor modernizálása, kockázatainak csökkentése és egy hatékony szövetkezeti csoport kialakítása. Ehhez szükséges egy erős központi irányítás (Integráció üzleti irányító szervezete: MTB Zrt.) és ellenőrző szerv (Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetet (SZHISZ) felállítása.

2015. szeptember 23-án az Integrációs Szervezet felvette tagjai sorába az FHB Jelzálogbank Nyrt-t, és FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-t is, melyek 2018 elejétől Takarék Jelzálogbank és Takarék Kereskedelmi bank néven folytatták tevékenységüket.

2016. óta zajlik a szövetkezeti hitelintézetek (SZH-k) konszolidációja, 2017 végére 12 regionális SZH + 3 kisbank jött létre.

A konszolidáció utolsó szakaszának első ütemében új Takarékbank a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Mohácsi Takarék Bank és a Pannon Takarék Bank egyesülésével jött létre, valamint átvette az MTB Zrt.-nek a vállalati és lakossági számlaszerződés-, betét- és hitelállományait is.

A második ütemben, 2019. október 31-én a fennmaradó 11 takarékszövetkezet (3A, Békés, Centrál, Dél, Fókusz, Hungária, Korona, M7, Nyugat, Pátria, Tiszántúli) és a Takarék Kereskedelmi Bank is beleolvadt a Takarékbankba. A teljes egyesüléssel a Takarékbank 750 fiókjával messze a legnagyobb hálózattal várja ügyfeleit az egész országban, 15 mobil bankfiók pedig kistelepülésekre viszi el a banki szolgáltatásokat az ország összes megyéjében.  A szövetkezeti értékek és hagyományok megőrzése érdekében megalapításra került a Takarék Egyesült Szervezetet (TESZ), amely megújult formában biztosítja a szövetkezeti működés és ezáltal a szövetkezeti értékek és hagyományok megőrzését a Csoportban, valamint a szövetkezeti részjegy tulajdonosok részére a szövetkezeti működés révén megvalósuló közösségi tulajdonból eredő előnyök elérését. Jelenleg a Takarékbankban egyesült SZH-k belépést választó tagjaiból áll, taglétszáma 5 ezer fő. A Takarékbankban lévő tulajdonrésze révén a részjegyesek közvetetten részesülhetnek az egyik legnagyobb hazai bank eredményéből, valamint a szervezet egy főt delegálhat az SZHISZ-be. A tagok a részjegyeik után osztalékot kapnak, melynek egy részét közösségi célokra különíthetik el.

A Takarék Csoport Magyarország egyik legnagyobb bankcsoportja és a magyar pénzügyi rendszer meghatározó szereplője. A Magyar Bankholding részeként működő Csoport tagjai az MTB Zrt. mint integrációs üzleti irányító szervezet, a Takarékbank Zrt. mint univerzális kereskedelmi bank, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. mint szakosított hitelintézet, valamint egyéb, faktorálással, lízinggel, alapkezeléssel, ingatlankezeléssel, informatikai szolgáltatással és más kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó társaságok, leányvállalatok. A Takarék Csoport szabályszerű és prudens működését a külön jogosítványokkal rendelkező Integrált Hitelintézetek Központi Szervezete ellenőrzi és felügyeli.

A Takarék Csoport országos lefedettségű, univerzális kereskedelmi bankja a korábbi takarékokat tömörítő Takarékbank Zrt., az egyik legnagyobb hazai pénzintézet, amely az ország legnagyobb fiókhálózatát működteti, 1,2 millió ügyfelet szolgál ki. Helyi családoknak, közösségeknek és vállalkozásoknak, idősebb és fiatalabb generációknak, falusi és nagyvárosi lakosoknak kínál személyre szabott, korszerű és megbízható pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat.

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. 1998-ban kezdte meg működését FHB Föld-, Hitel- és Jelzálogbank néven. Az első szakosított jelzálogbanki pénzintézetként lefektette a jelzálogbanki háttérrel működő jelzáloghitelezési üzletág alapjait a magyar bankpiacon, s országszerte elérhetővé tette a jelzáloglevéllel finanszírozott jelzálogalapú finanszírozást. A bank profilja 2018-tól letisztult, a Takarék Csoport hosszú távú céljaihoz illeszkedik, refinanszírozó jelzálogbankként működik, fő tevékenységi köre ennek megfelelően a jelzáloghitelek refinanszírozása a Takarék Csoport tagjai és csoporton kívüli partnerbankok számára, valamint a jelzáloglevél kibocsátás.