Eximbank Zrt.
Alapítás: 1994
Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 46-48.
Telefon: +36-1-374-9100
E-mail: exim@exim.hu
Weboldal: www.exim.hu
Kisgergely Kornél vezérigazgató
A bank tulajdonosi szerkezete:
Tulajdonos Jegyzett tőke
Hazai tulajdon 100 % Magyar Állam
Külföldi tulajdon

Az EXIM Magyarország hivatalos exporthitel-ügynöksége; az egyetlen, kifejezetten a nemzetközi kereskedelemre, külpiaci terjeszkedésre és befektetésekre, illetve külföldi beruházásokra szakosodott hazai banki, biztosítói szereplő. Az EXIM név alatt két jogi személy együttese értendő, az állami hátterű Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB Zrt.), amelynek köszönhetően integrált keretek között működve tudunk mind finanszírozói, mind biztosítói megoldásokat nyújtani.

Az exportáló, a nekik beszállító és az exportot még csak tervező vállalatok számára nyújtunk stabil pénzügyi hátteret a külkereskedelemre specializált, nemzetközi színvonalú finanszírozási és kockázatátvállalási lehetőségekkel, amelyek elősegítik tevékenységük bővülését és sikerét. A több mint 28 éves fennállásunk során szerzett szakmai tudással, tapasztalattal és nemzetközi kapcsolatrendszerrel a világ közel 150 országába segítettünk már – pénzügyi eszközeink által – eljuttatni magyar termékeket vagy szolgáltatásokat.

1998 óta vagyunk tagjai az exportfinanszírozási és biztosítási szakma globális szervezetének, a Berni Uniónak, 2021-ben pedig a szervezet annak irányítóbizottsági tagjává választotta az EXIM-et.

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy a magyar export globális sikerének pénzügyi motorjaként támogassuk a hazai vállalkozásokat és innovatív pénzügyi megoldások segítségével egyfajta útlevelet adjunk külpiaci sikereikhez, erősítsük külpiaci jelenlétüket, terjeszkedésüket. Az EXIM egyike a világ exporthitel-ügynökségeinek, – azok magyarországi szereplője –, így működésünket az OECD és az Európai Unió ide vonatkozó rendelkezései szabályozzák.

Működésünk, eredményeink

Ennek megfelelően a nálunk elérhető szolgáltatások azt célozzák, hogy az exporttevékenység teljes vertikumát lefedjük banki és biztosítói termékekkel – mint forgóeszköz-, beruházás-, vagy befektetésfinanszírozás, külföldön megvalósuló beruházási vagy befektetési, úgynevezett FDI projektek finanszírozása, tőkeági finanszírozás a hazai és nemzetközi befektetési alapjainkon keresztül, vevőhitelek, leszámítolás, exporthitel-biztosítás, hitelfedezeti és kereskedelmi garanciák –, az exporttevékenységet megelőző beszállítói folyamatoktól az előállításon és a termelésen át egészen a külpiaci értékesítésig. Prioritásként kezeljük a klímacélok, a fenntartható jövő megvalósulását, így az ESG szempontokat nemcsak saját működésünkben érvényesítjük, hanem ügyfeleink fenntarthatósági célú fejlesztéseihez, beruházásaihoz is támogatott finanszírozási megoldásokkal járulunk hozzá.

Teljes eszközállományunk 2021-ben közel 2000 milliárd forintot ért el, hitelállományunk pedig átlépte az 1300 milliárd forintot, ügyfeleink közel 90 százaléka a kkv-szegmensben működik. Kiemelt partnereink a hazai kereskedelmi bankok, ügyfeleinket elsősorban rajtuk keresztül, – stratégiai együttműködésben –, refinanszírozási konstrukcióban finanszírozzuk. Működésünk során – a kereskedelmi bankokhoz hasonlóan – a tulajdonos által biztosított tőkén túl a tágabb értelemben vett pénzpiacról származó forrásokkal gazdálkodunk, hazai és nemzetközi kötvénykibocsátásokból, bilaterális hitelekből finanszírozzuk tevékenységünket.