CIB Bank Zrt.
Alapítás: 1979
Cím: 1024 Budapest, Petrezselyem utca 2-8.
Telefon: +36-1-423-1000
E-mail: cib@cib.hu
Weboldal: www.cib.hu
Dr. Simák Pál elnök-vezérigazgató
A bank tulajdonosi szerkezete:
Tulajdonos Jegyzett tőke
Hazai tulajdon - -
Külföldi tulajdon 100 % Intesa Sanpaolo S.p.A. 50 000 millió forint

Megalapozottan

Közel 45 év telt el, mióta a mai CIB Bank Zrt. alapító elődje, a Közép-európai Nemzetközi Bank Rt. (CIB) 1979. november 9-én létrejött Budapesten, mint dolláralapon működő devizabank. Azóta is változatlan a meghatározó jelenlét, az előretekintő gondolkodás és a környezeti tényezők figyelembevétele a stratégia kialakítása és a szervezet hatékony működése és működtetése során.  Az elmúlt évek stratégiája is ezen, a fenntarthatóságot, valamint a digitális innovációt előtérbe helyező gondolkodásmódon alapult.

Értékek mentén

Az elmúlt években kikristályosodtak azok az alapelvek, értékek, amelyek meghatározzák a CIB Bank működését. Ezek:

• Tisztesség: céljaikat tisztességesen, korrektül és felelősségteljesen kívánják elérni, teljes mértékben tiszteletben tartva a jogszabályi környezetet, a szakmai etikát és az általuk aláírt egyezményeket, szerződéseket.
  • Kiválóság: a CIB célja a folyamatos fejlődés, az előrelátás, a kihívások előrejelzése, az innovációt szolgáló, mindenre kiterjedő kreativitás, miközben elismeri és megbecsüli az elért érdemeket is.
  • Átláthatóság: az átláthatóság a tevékenységük, hirdetéseik és szerződéseik kiindulópontja, azért, hogy érintettjei számára biztosítani tudja a független és információkkal alátámasztott döntéshozatal lehetőségét.
  • Az egyedi sajátosságok tiszteletben tartása: szándékuk az, hogy megfelelően hangolják össze a globális működést a helyi sajátosságokkal, s miközben átfogó vízióval rendelkeznek, soha ne tévesszék azokat szem elől.
  • Egyenlő bánásmód: elkötelezettek a diszkrimináció minden formájának eltörlése, valamint a nem, a kor, az etnikai, vallási, politikai és szakszervezeti hovatartozás, a szexuális irányultság és a nyelv különbözőségeiből fakadó eltérések, valamint a fogyatékkal élők jogainak tiszteletben tartása mellett.
  • Egyéni értékek: működésük alapelve az, hogy minden egyes ember értékes: az értő figyelem és a párbeszéd eszközét használják arra, hogy az érintettekkel való kapcsolataikat folyamatosan erősítsék.

A CIB Bank jelenéről

A CIB Bank az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalata. Meghatározó anyabanki háttérrel és 45 éves tapasztalattal univerzális hitelintézetként a kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtja, amelyet leányvállalata (CIB Lízing) termékei, konstrukciói egészítenek ki.

A CIB Bank országos lefedettségű fiókhálózatával áll rendelkezésére mintegy 455 ezer ügyfelének, miközben folyamatosan keresi az innovatív, ügyfeleire szabott megoldásokat. A CIB Bank szolgáltatásai társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók, valamint lakossági ügyfelek számára egyaránt elérhetők. A bankfiókok mellett rendkívül sokféle elektronikus csatorna is az ügyfelek rendelkezésére áll pénzügyeik gyors és kényelmes intézéséhez, mint például a CIB Bank Online, a CIB Bank Mobilalkalmazás vagy az eBroker információs és értékpapír-kereskedési rendszer.

A CIB Csoport tulajdonosa az Intesa Sanpaolo, amely az euróövezet vezető bankcsoportjai közé tartozik, piaci kapitalizációjának értéke 64,5 milliárd euró (2024. április 30-ai állapot szerint), célja, hogy az értékteremtés fogalmává váljon az európai bankrendszerben. Az Intesa Sanpaolo Olaszországban a lakossági, vállalati és vagyonkezelési területen egyaránt vezető pozíciót foglal el. A Csoport 13,6 millió ügyfélnek nyújt szolgáltatásokat 3 300 fióktelepből álló olaszországi hálózatán, további 7,3 millió ügyfélnek 12 Olaszország határain kívül működő leányvállalatán, valamint számos, szinte a teljes nemzetközi jelenlétet lefedő fióktelepén keresztül.  Olaszországban 15%-os piaci részesedést tudhat magáénak (2024. március 31-ei adat).

Elismerések

A CIB Csoport az elmúlt években több megtisztelő szakmai elismerésben is részesült, ami részben az egész pénzintézetet, részben egyes termékeit díjazta.

A Euromoney pénzügyi szaklap 2024-ben a CIB Banknak ítélte a „Best Bank for ESG" díjat, így a CIB Magyarország legjobb fenntarthatósági bankja lett. A díjjal a fenntarthatóságot középpontba állító hitelezési gyakorlatokat, a termékportfóliót, vállalatirányítási rendszerét és a támogatási politikáját értékelte a nagy tekintélynek örvendő pénzügyi magazin, a Euromoney a Best Bank for ESG díjjal.

A CIB Bank 2024-ben a 3. legjobban teljesítő vállalat lett a legnagyobb magyar vállalatok között, és az első a legnagyobb 8 bank között a Green Leaders ESG Awardon, amely díjat Magyarország vezető gazdasági magazinja, a HVG és ESG-partnere, a Planet Fanatics' Network kezel. A CIB immár második éve az ESG díj legjobbjai közé tartozik Magyarországon. Az összesített ESG-ranglistán belül a CIB Bank a legjobban teljesítő vállalat lett az ún. „S" (social, társadalmi és munkahelyi) szempontú listán, és a negyedik legjobban teljesítő vállalat (a bankok között szintén az első) az „E" kategóriában (environment, környezet).

Az állatvédelem régóta fontos téma a bank életében, és a PPH Media Influ 2024 kreatív versenyén a CIB Bank tavalyi kampányával, ezüst díjjal, az év legjobb jótékony céllal készült influencer megoldása címet nyerte el. Három híres vendég lepte meg a menhely kutyusait, először Falusi Mariann ajándékozta meg a kutyusokat egy dallal, majd a mini koncertet egy könnyű jógaóra követte Demeter Dóra oktató vezetésével, végül pedig Bereczki Zoltán lépett a színpadra.

A HRBest versenyen a zsűri a CIB Bank hibrid (személyes és digitális) munkavégzésre való áttérését elősegítő HR megoldását 2023-ban 2. helyezéssel tüntette ki, míg ugyanezen a megmérettetésen 2022-ben 3. helyen végzett, 2019-be pedig szintén második helyezést kapott.

A Kreatív Magazin Content+Marketing Award díján 2023-ban és 2022-ben is 1. és 3. helyezéssel is jutalmazta a CIB Bank ügyfeleknek szóló marketing tevékenységét.

A Nemzetközi PR Szövetség, az IPRA 2023-ban Golden World Award Díjjal jutalmazta a CIB Bank Babaaltató Playlist 2022-es kampányát, mely a fiatal szülők igényeire adott értő választ és egyúttal a Babaváró Kölcsönt is népszerűsítette. Ezzel a CIB Bank hazai díjainak sora nemzetközi elismeréssel is bővült.

A CIB Bank elismerései az évek során:

2024:

• Mastercard – Év Bankja 2023 – Az év könnyű és kényelmes bankolási élménye 2023 - II. helyezés
  • Mastercard – Év Bankja 2023 – Az év fiataloknak szóló programja 2023 - III. helyezés
  • Mastercard – Év Bankja 2023 – Az év kiberbiztonsági edukációs kampánya 2023 - III. helyezés
  • APEX PR Megbízói Toplista – 10. helyezés
  • Green Leaders ESG Award – 3. hely – legjobban teljesítő vállalat az „S” social szempontú listán, és negyedik legjobban teljesítő vállalat az „E”, environment kategóriában
  • Euromoney – 1. hely - „Best Bank for ESG díj
  • PPH Media Influ 2024 – 2. hely - Az év legjobb jótékony céllal készült influencer megoldása

2023:

• Effie Awards – ECO ForYou diákszámla TikTok effekt - branded content kategóriában - bronz
  • Effie Awards – ECO ForYou diákszámla – integrált kampány, pénzügyi szolgáltatások (bank, biztosító) kategóriában – ezüst