Tagjaink

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány
Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány
Alapítás: 1991
Cím: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 42-46.
Telefon: +36-1-474-5070
E-mail: office@avhga.hu
Weboldal: www.avhga.hu
Elnök/Vezérigazgató(k):
dr. Herczegh András ügyvezető igazgató
A bank tulajdonosi szerkezete:
Tulajdonos Jegyzett tőke
Hazai tulajdon 100%
Külföldi tulajdon

Bemutatkozás

Az Európai Unió 1991-ben a PHARE-program keretében kezdeményezte az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) létrehozását abból a célból, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutását készfizető kezességgel segítse. Az alapításban részt vállalt a Földművelésügyi Minisztérium, valamint öt pénzintézet (Agrobank Rt., Budapest Bank Rt., Magyar Hitelbank Rt., Mezőbank Rt., Országos Kereskedelmi és Hitelbank Rt.).

Az Alapítvány valamennyi hazai, az agrárhitelezésben és vidékfejlesztésben érintett bankkal és több pénzügyi vállalkozással, lízing- és faktoring céggel kapcsolatban áll. Az AVHGA az MNB felügylete alatt áll, és mint alapítványi formában működő pénzügyi vállalkozásra, a Ptk. alapítványokra irányadó és a Hpt. pénzügyi intézményekre vonatkozó szabályait együttesen kell alkalmazni. Az Alapítvány által vállalt kezességek mögött a magyar költségvetés 85%-os viszontgaranciája áll. 2016-tól az EIF-COSME megállapodás keretében a hazai forrásoktól függetlenül, uniós viszontgarancia mellett is nyújt kezességet az Alapítvány.

Az AVHGA kezessége szinte valamennyi KKV számára elérhető: célja az agrár- és a vidéki vállalkozások minél szélesebb körének elérése, ezáltal az élelmiszergazdaság versenyképességének erősítése, a beruházások ösztönzése, a digitális technológiák alkalmazásának elősegítése, a generációváltás segítése, valamint az élelmezésbiztonság. Az egyéni gazdálkodók, őstermelők és családi gazdaságok tevékenysége meghatározó, így az Alapítvány kiemelt feladatának tekinti, hogy számukra is kedvező finanszírozási feltételeket biztosítson. A mezőgazdasági, az élelmiszeripari és az ezekhez kapcsolódó más tevékenységek nem választhatók el élesen egymástól, együtt adják az élelmiszergazdaság integrált rendszerét. Az AVHGA az élelmiszergazdasági értéklánc bármely szereplőjét az agrárkezességi kategóriában, kedvezményes díjon juttatja finanszírozáshoz az uniós szabályok keretei között.

Az állami viszontgarancia melletti kezesség az uniós szabályok alapján állami támogatásnak minősül abban az esetben, ha a kezességvállalás az Európai Bizottság által jóváhagyott módszertan szerint számított piaci kezességi díjnál alacsonyabb díjon történik.

Az Alapítvány továbbra is az agrárhitelezés feltételeinek javítására törekszik, így az agrárvállalkozások igényeit figyelembe véve több speciális feltételű kezességi konstrukciót dolgozott ki a szektor számára, értve ezalatt például a támogatás-megelőlegező hiteleket, az integrátori finanszírozást, vagy a közraktári jegy fedezete mellett nyújtott hiteleket.

Az Alapítvány kezessége a piaci forrású vállalati hitelezés mellett számos állami hitelprogramhoz is kapcsolódik kötelező, vagy választható kiegészítő fedezetként.

Az Alapítvány az Üzletszabályzattól részben eltérően is nyújthat kezességet, egyedi megállapodásokon alapuló, egyes hitelintézetek aktív vállalkozói termékeihez kapcsolódó egyedi feltételű kezességek formájában.