Vissza a Szakmai kapcsolatok oldalra

Európai Pénzpiaci Intézet (EMMI)

Az Európai Pénzpiaci Intézet (EMMI) 1999-ben, az euró bevezetésével egyidőben alakult nemzetközi nonprofit szövetség, amelynek tagjai az Európai Unió tagállamainak nemzeti bankszövetségei. Az EMMI célja az európai pénzpiacok és a kapcsolódó pénzügyi piacok zavartalan működésének támogatása, valamint integrációjuk segítése.

Az EMMI, amelyet az európai pénzügyi piacok egyik kulcsszervezeteként tartanak számon a referenciaértékek kijelölése és a pénzpiaci kezdeményezések támogatása terén nyújtott szakértelmének és működési kiválóságának köszönhetően, két kritikus fontosságú kamat-referenciamutató kezeléséért felelős: - Az EURIBOR®, az euró pénzpiaci referencia-kamatlába, amelynek kezelésére az EMMI 2019 júliusában kapott engedélyt az Európai Unió referenciamutató-rendeletének (BMR) 34. cikke alapján - Az EONIA®, az euró egynapos bankközi hitelkamatlába, amelynek kezelésére az EMMI 2019 decemberében kapott engedélyt az Európai Unió referenciamutató-rendeletének (BMR) 34. cikke alapján

Az EMMI egyben a STEP kezdeményezés egyik fő támogatója, amelynek célja a rövidlejáratú értékpapírok európai piacai integrációjának elősegítése a szabványok és gyakorlatok konvergenciája révén.