Sajtóközlemények

Vissza a Sajtóközlemények oldalra

2023. október 02.

Véradásra fognak össze és biztatnak a bankárok

SAJTÓKÖZELMÉNY

Véradásra fognak össze és biztatnak a bankárok

Budapest, 2023. október 2.

4. alkalommal rendezi meg a Magyar Bankszövetség és a hazai bankszektor a Banki Véradók Hetét. A JÓTETT Bank programba idén a Magyar Nemzeti Bank is bekapcsolódott, hogy több száz jegybanki munkatárs részvételével, szektor szinten több ezer vérkészítmény biztosításával a bankárok közösen hívják fel a figyelmet a jószolgálatra, amely gyógyít és életeket menthet.  

 

A JÓTETT Bank kezdeményezés egyik hagyományos eseménye a Banki Véradók Hete. A most 4. alkalommal meghirdetett program keretében a banki dolgozók véradással segítik az egészségügyi ellátáshoz szükséges vérkészítmények folyamatos rendelkezésre állását. A Banki Véradók Hete idén is kéthetes eseménysorozatként, 14 budapesti és 2 vidéki helyszínen kitelepüléses véradással valósul meg. A levett több száz egység vérből több ezer életmentő vérkészítmény segíti a betegek gyógyulását.

A Banki Véradók Hete rendezvénysorozathoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és több minisztérium vezetői is csatlakoznak. Nagy István agrárminiszter, aki maga is rendszeres véradó személyesen köszöntötte a nyitóeseményen a véradókat. Nagy István elmondta, hogy Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz évente ötszázezer egység vérre van szükség, ehhez pedig mintegy félmillió önkéntes véradóra. Naponta 1600-1800 véradó közreműködése tudja a biztonságos vérkészlet fenntartását elősegíteni. Ezért rendszeres véradóként mindenkit arra ösztönzök, csatlakozzon, segítse mások gyógyulását. Legyen részese annak a közösségnek, aki tenni tud, aki jót tud tenni, aki életet tud menteni – buzdított a miniszter. Köszönöm a banki vezetőknek és munkatársaknak, hogy önzetlen adományukkal, a véradással segítik a beteg emberek gyógyulását. Így együttműködéssel igazán értékeset tudunk elérni.

A CIB Bankban megrendezett nyitóeseményen véradó felsővezetőként vett részt Kandrács Csaba, az MNB alelnöke, aki beszédében kiemelte: az elmúlt egy évben a Magyar Nemzeti Bank munkatársai nyolc alkalommal közel 1000 véradást teljesítettek, amivel mintegy 3000 honfitársunk életét menthették meg. Az, hogy a hazai kereskedelmi bankok évről évre meghirdetik és lebonyolítják a JÓTETT BANK – Banki Véradók Hetét, bizonyítja: a szektor és felügyelete nem csak a vérét, de anyagi forrásait és – azzal összefüggően – az idejét is rászánja a társadalmi felelősségvállalásra. S nemcsak a véradással, de más oktatási, ügyféledukációs vagy egyéb fogyasztóvédelmi programok támogatása révén is.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke beszédében a társadalmi szolidaritás fontosságára hívta fel a figyelmet. Az olyan önzetlen jótettek, mint amilyen a véradás is, nemcsak társadalmaink alapvető építőelemei, hanem az egymásért vállalt felelősség ékes példái is. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik véradóként mások felépülését támogatják és abbéli reményét fejezte ki, hogy a banki közösség példáját egyre többen követik majd.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese köszönetét fejezte ki a bankszektor töretlen, sőt egyre bővülő véradási aktivitásáért, és reményét fejezte ki, hogy a látványos jópélda más ágazatoknak is inspirációt ad a véradásra.

Jelasity Radovan, a Bankszövetség elnöke célként megfogalmazta, hogy a banki véradók hetén a véradó donorok száma új csúcsra jusson. Jelasity Radovan a Véradók Hete eseményein kívül is rendszeresen ad vért, túl van a 40. véradásán. Példaértékű elkötelezettségét Bayerné Dr. Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója oklevéllel ismerte el és köszönte meg.

A Banki Véradók Hete Budapest mellett az ország több pontján is megvalósul. A program szakmai feladatait koordináló Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt segítségével Nyíregyházán és Békéscsabán is a bankokhoz történő kitelepüléseken, valamint a vérellátó központokban jelentkezhetnek a bankos munkatársak véradásra.

Tavaly a Banki Véradók Hete keretében a Magyar Bankszövetség plakáttervező pályázatot hirdetett, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fiatal művészeinek alkotásain keresztül, egyedi módon hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára.

Lévai Richárd, Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatójának ügyvezetője csatlakozva a véradás népszerűsítéséhez az eseményen bejelentette, hogy a véradásra buzdító művészeti plakátokat Magyarországon az összes vérvételi és laboratóriumi egységükbe - közel 100 helyszínre – kihelyezik.

A bankszektor tagjai a Magyar Bankszövetség égisze alatt a koronavírus járvány idején egy zászló alá tömörültek. Megszületett a JÓTETT Bank kezdeményezés, a bankszektor közös CSR programja. A JÓTETT Bank olyan kezdeményezéseket karol fel, ahol a siker érdekében fontos a közös fellépés, így a Banki Véradók Hete során a véradás. A JÓTETT Bank tevékenységét a Mastercard „2021 társadalmi kezdeményezése” különdíjjal ismerték el. A JÓTETT Bank egyik legfontosabb eseménye Banki Véradók Hete, melynek köszönhetően a hazai bankárok az elmúlt években több ezer egység vérrel segítették a betegek gyógyulását. 2022 óta a program két hetesre bővült, és az ország több vidéki pontjára is eljut.

Banki Véradó Hé - Logófal

csoportkép

Vissza a Sajtóközlemények oldalra