Sajtóközlemények

Vissza a Sajtóközlemények oldalra

2020. október 16.

Szép eredménnyel zárja a hetet a JÓTETT Bank

SAJTÓKÖZELMÉNY

A Magyar Bankszövetség elnöksége által életre hívott JÓTETT Bank programsorozat eső eseményéhez számos tagbank csatlakozott. Az e héten futó, szektor szinten támogatott – Banki Véradók Hete - zárónapján ma a Takarékbank székházában adhattak vért a hitelintézet munkatársai, valamint a meghívott vendégek. A mostani esemény célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a járványhelyzet ellenére is kiemelten fontos a rendszeres véradás. A JÓTETT Bank programsorozat keretein belül további önkéntes kezdeményezésekre is sor kerül majd a közeljövőben.

A koronavírus-járvány okozta helyzet új kihívások elé állította a társadalmat. Most még fontosabbá vált a jószolgálati tevékenység. A bankszektor most is szeretne túlmutatni alaptevékenységén - a gazdaság pénzáramlásának fenntartásán és élénkítésén. Ezért indítja el szektorszintű összefogásban a JÓTETT Bank Programot.

A Takarékbank jószívvel csatlakozott a Magyar Bankszövetség, a bankszektor, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt közös kezdeményezéséhez a Banki Véradók Hetéhez. Ez a rendezvénysorozat egyébként az indító eseménye a JÓTETT Bank Programnak.

COVID idején is fontos és biztonságos a véradás!

A betegek folyamatos ellátásához járvány idején is szükség van a vérkészítményekre, hiszen minden egység levett vér három ember gyógyulását segíti. Természetesen a véradáshoz a korábbiaknál sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelni és több óvintézkedést szükséges betartani, hiszen ez a véradók és a betegek érdeke is.

A takarékok évtizedek óta támogatják a helyi önkéntes kezdeményezéseket, így a véradásokat is.  Mára azonban már egyesülve, a legnagyobb fiókhálózattal rendelkező, univerzális kereskedelmi bankként járulhatnak hozzá az ország vérkészleteinek pótlásához.

„Van valami, amit nem lehet pénzért megvenni. Ez a valami a vér, a folyékony szövet, amelyre nem lehet vásárlás útján szert tenni, nem lehet kapni a nemzetközi piacokon, ehhez csak véradás útján lehet hozzájutni. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hogy hiába az egészségügyi dolgozók megfeszített munkája, ha nincs elegendő vér, műtétek maradhatnak el és ez emberéletekbe kerülhet. Büszke vagyok arra, hogy a Takarékbank is csatlakozott a Banki Véradók Hetéhez. A Takarékbank egy évvel ezelőtt alakult meg, de a korábbi kisebb takarékok számára mindig is fontos volt a segítségnyújtás helyi szinten, ezt a hagyományt pedig, mint sok mást is, az integráció után is folytatjuk, immár országosan. Felelős vállalatként, több mint 6 ezer dolgozó munkáltatójaként számunkra is fontos a segítségnyújtás, hiszen a betegségek bennünket sem kerülnek el, nekünk magunknak is szükségünk lehet mások támogatására, de most mi segítünk és ez a betegek számára a gyógyulást, megerősödést, az életben maradást jelenti. Köszönöm mindazoknak a munkatársaimnak, akik februárban és azoknak is, akik ma adnak vért. Büszke vagyok rá, hogy több száz embernek adhattunk így közösen segítséget. Remélem hagyományt teremtünk, mi banki dolgozók ezzel a mostani akcióval, azzal, hogy most nem bankbetétet, hanem vért gyűjtünk – hangsúlyozta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki maga is adott vért.

Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese beszédében kiemelte, hogy csak a véradók elhivatottságának köszönhetően lehet biztosítani a betegek számára a vérkészítményeket, hiszen az emberi vér a gyógyításban semmi mással nem pótolható.” Ahhoz, hogy az országos vérkészlet egyensúlyban legyen, kiemelten fontos a véradások folyamatossága. A járvány ideje alatt szigorú feltételek mellett zajlanak a véradások, de a véradók elkötelezettségének köszönhetően a vérkészítmények eljutnak a betegekhez. A Bankszövetség kezdeményezése, a JÓTETT Bank véradásai ezen a héten csütörtökig  501 véradást hoztak országosan. Úgy becsüljük, hogy a hét teljes eredménye el tudja érni a 600 véradót . Köszönjük, hogy ilyen szép számban vettek részt a bankok munkatársai ebben a nemes kezdeményezésben!" – mondta dr. Nagy Sándor.

A Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente köszöntőjében ugyancsak a példamutatásra és a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet: „A bankári értékrend alapja a példamutatás. Bízom benne, hogy a JÓTETT Bank példamutató erővel bír más ágazatokra, érdekképviseletekre és kamarákra nézve is. A közös véradás pedig sokakat öszöntöz majd, hogy ők maguk is segítsenek másoknak és a társadalomnak ebben a formában. A véradóhelyek listája megtalálható a www.ovsz.hu és a www.voroskereszt.hu/veradas oldalon. Csak a közös véradásokon keresztül lehet kiszámíthatóan biztosítani, hogy a járványhelyzet, a szabadságolási és az ünnepi időszakban is mindig elegendő vér álljon rendelkezésre.

A járvány az egészség- és az oktatásügyet közvetlenül, és jelentősen érinti. A JÓTETT Bank program ezért erre a két területre alakította ki ezévi programjait - hangsúlyozta Kovács Levente, aki bejelentette, hogy a Banki Véradók Hete programot követően még az év végén a hátrányosabb helyzetű diákok és iskolák informatikai eszközökkel való ellátásának érdekében elindítják a Digitális Gyorsítósáv programot.

Az eseményen részt vett Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára, Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkár-helyettese, dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese, Csányi Péter, az OTP Bank Digitális Értékesítési és Fejlesztési Igazgatóság ügyvezető igazgatója, valamint a TV2 csatorna közéleti műsorainak munkatársai: Vitányi Judit, Gönczi Gábor. Mindannyian felkérték a lakosságot arra, hogy aki tud, adjon vért. A véradóhelyek listája megtalálható a www.ovsz.hu és a www.voroskereszt.hu/veradas oldalon.

***

A JÓTETT Bank a Bankszövetség és a bankszektor közös CSR programja, amelynek keretében a szervezet tagjai együttműködnek különböző társadalmilag hasznos tevékenységek folytatásában. A bankok nem csak oktatási programjaikkal, adományaikkal, alapítványaikkal és szociális, kulturális vagy sport-szervezetek, események támogatásával, de felelős banki termékek biztosításával is rendszeresen megmutatják társadalmi elkötelezettségüket.

A JÓTETT Bank programmal a Bankszövetség az összefogás erejével szeretné felhívni a figyelmet a tagbankok társadalmi szerepvállalásának fontosságára. A program olyan segítő tevékenységekre koncentrál, amelyekben a banki dolgozók mutathatják meg azt, hogy együtt, közösen mennyi érték előállítására képesek – legyen az a vérkészletek folyamatos feltöltése, vagy a pandémiás időszakban egyre nélkülözhetetlenebb digitális ismeretek terjesztése.

További információért, interjúval vagy kérdésekkel kapcsolatban: Sütő Ágnes, kommunikációs főtitkár-helyettes, MBSZ suto.agnes@bankszovetseg.hu +36 70 9381609

Vissza a Sajtóközlemények oldalra