Hírek, aktualitások

2022. július 05.

Régiós bankszövetségi egyeztetés az Európai Bizottsággal

A lengyel-magyar-román brüsszeli bankszövetségi külképviseleti iroda 2022 márciusában megkezdte munkáját az uniós pénzügyi érdekérvényesítés regionális erősítése érdekében. Ennek keretében június 28-án az Európai Bizottság pénzügyi biztosával, McGuinness Asszonnyal egyeztettek a lengyel, a román és a magyar bankszövetségi vezetőik. A megbeszélésen a bankszektor szerepe a fenntarthatóságban, a pénzügyi edukációban és az ukrajnai helyzet volt terítéken, mind nemzeti, mind regionális szempontból. A biztos asszony elismerően nyilatkozott a megtett lépésekről és a közös célok tekintetében támogatásáról biztosította a delegációt.

A delegáció az Európai Unió mellett működő Állandó Képviseletek magyar és lengyel nagyköveteivel, valamint európai parlamenti képviselőkkel is egyeztetést folytatott a fontosabb, pénzügyi szektort érintő kérdésekben. A megbeszélés kiemelt témái a gazdaság előtt álló kihívások, banki szabályozási követelményeknek való megfelelés, valamint a fenntarthatósági célkitűzések hosszú távú biztosítása voltak. Magyarország részéről Stelbaczky Tibor nagykövet úr és kollégái, valamint Győri Enikő EP parlamenti képviselő asszony is biztosította a bankszektort munkájának szakmai támogatásáról a felsorolt témákban. 

A Magyar Bankszövetséget Simák Pál elnökségi tag, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója és dr. Kajtor-Wieland Ildikó az MBSZ európai uniós szabályozásért felelős igazgatója képviselte, Orbán Olimpia külkapcsolati vezető részvételével.

2022.07.05

Piotr Gałązka (Polish Banking Association)

Cati Ursu (Romanian Banking Association)

Włodzimierz Kiciński (Polish Banking Association)

Madam McGuinness Commissioner

Simák Pál (Hungarian Banking Association)

Kajtor-Wieland Ildikó (Hungarian Banking Association)

Florin Dănescu (Romanian Banking Association)