Hírek, aktualitások

2022. április 19.

Banki Ukrajnai Humanitárius Segítségnyújtás

A magyarországi bankok az ukrajnai háború kitörését követően, szinte azonnal reagálva lépéseket tettek a humanitárius válság kezelésére, az ukrajnai menekültek megsegítésére.

Bankok által nyújtott támogatások, aktivitások:

 • Az ukrán állampolgárok számlanyitásának, banki ügyintézésének segítése, egyes bankoknál  anyanyelvükön elérhető tájékoztatók biztosítása.
 • Számos bank speciális szolgáltatásokat vezetett be, többek között az ukrán hrivnya magyar forintra történő átváltását az erre kijelölt fiókokban, adott összeghatárig.
 • Számos bank díjmentessé tette az Ukrajnába irányuló banki átutalásokat, valamint nem számítanak fel díjat a szolgáltatásért.
 • Lakossági ügyfelek részére vezetett bankszámláról Ukrajnába, valamint lakossági, illetve vállalati ügyfelek részére vezetett számláról a humanitárius segítségnyújtásban kiemelt szerepet vállaló segélyszervezetek felé indított utalások banki díját egyes bankok visszatérítik.
 • Részben saját alapítványokon keresztül, részben közvetlenül, azonnali támogatások a magyarországi humanitárius szervezeteknek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, a Magyar Vöröskeresztnek, az Ökumenikus Segélyszervezetnek, az UNICEF-nek és a Híd Kárpátaljáért programnak.
 • Tartós élelmiszerek, ruházat, egyéb tárgyi adományok gyűjtése, gyógyszerek vásárlása, valamint elszállítása gyűjtőpontokra, vagy akár a határon túlra;
 • Menekültek határtól való szállítása, szállás, ellátás biztosítása;
 • Támogatás a magyarországi tartózkodási engedélyek intézésében;
 • Munkahely biztosítása ukrajnai banki dolgozóknak;
 • Egészségügyi ellátás;
 • Gyermekeknek oktatási támogatás, oktatási lehetőség megkeresése, távoktatáshoz szükséges laptop és internet biztosítása, diákfoglalkozások tartása;

Munkavállalói kezdeményezések:

- Pénzadományok gyűjtése;
- Tárgyi adományok gyűjtése és elszállítása a Kárpátalján maradt családok részére - ahol nők,
   gyerekek, idősek maradtak egyedül -, valamint a Magyarországra menekültek számára;
- Önkéntes tevékenység: mentorálás, szállítás, utazásszervezés

A magyarországi bankok az Európai Bankhatóság azon felhívását, hogy biztosítsák a szankciós intézkedések betartását, és könnyítsék meg a menekültek számára az alapszintű fizetési számlákhoz való hozzáférést, figyelembe veszik, az ügyfélkapcsolat létesítése (állampolgárságtól függetlenül), a fizetési számla nyitása, a számlán való készpénz elhelyezése a hatályos pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni szabályok szerint történik. A magyar bankszektor folyamatosan nyomon követi a nemzetközi helyzetet és az orosz-ukrán konfliktus következtében meghozott szankciós intézkedéseket, amelyek figyelembevételével jár el.