Hírek, aktualitások

2023. október 17.

Sajtóközlemény: Kéthetes véradássorozat a bankokban

Sajtóközlemény

Kéthetes véradássorozat a bankokban

 

 

A Jótett Bank keretében, a negyedik Banki Véradók Hetén a banki dolgozók közel 3500 egység felhasználható vérkészítménnyel segítették az országos vérkészletet. A Magyar Bankszövetség magával a kezdeményezéssel és az elért véradási volumennel is követendő példát mutat más ágazatok számára. A Magyar Nemzeti Bank a Kormánytisztviselői Véradó Hetek mellett idén először a Jótett Bank véradási programjába is csatlakozott. A program sikere az indulás óta töretlen, évről évre egyre többen vesznek részt a banki véradásban, így az indulás óta megkétszereződött a véradók száma.

2023-ban a Banki Véradók Hete a véradásra jelentkezett banki dolgozók magas létszáma miatt két hétig tartott. A Magyar Nemzeti Bank csatlakozásával, 88 fővel tovább bővült a banki véradók száma. Az Országos Vérellátó Szolgálat a leadott vérből közel 3500 beteg számára tud gyógyulást segítő vérkészítményt biztosítani.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) főigazgató-helyettese a nyilatkozatában elmondta, hogy a Banki Véradók Hete alatt a banki dolgozók által biztosított többlet vér számukra biztonságot és kiszámíthatóságot jelent. Külön kiemelte, hogy a véradók 13 százaléka első véradó volt. Tapasztalatuk szerint az első véradók közül többen rendszeres véradókká válnak.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára kiemelte a személyes példamutatás és társadalmi felelősségvállalás jelentőségét. Egy személy a véradásával három honfitársán segít. Követendő példának Jelasity Radovánt, a Magyar Bankszövetség elnökét tekinti, aki ezen a héten 41. alkalommal adott vért. A Banki Véradók Hetére jelentkező hitelintézeti dolgozók létszáma évről évre dinamikusan nő, ami azt mutatja, hogy a kezdeményezés több célt is elért. Egyrészről egyre több embert sikerül bevonni a véradásba abban az időszakban, amikor az OVSZ-nek a legnagyobb igénye van a vérkészletek tervezett feltöltésére. Másrészt a példamutató jó cselekedetek társadalmi összefogásra, a rászorulókra való odafigyelésre és adakozásra ösztönöznek.

Lévai Richárd, Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatójának ügyvezetője csatlakozva a véradás népszerűsítéséhez a Nyitóeseményen bejelentette, hogy a véradásra buzdító, a Magyar Bankszövetség felkérésére készített művészeti plakátokat Magyarországon a vérvételi hálózatukban megtalálható közel 100 helyszínre kihelyezik. Ezeket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem művész diákjai 2022-ben készítették azért, hogy a saját korosztályukat bevonják a véradásba.

A banki véradók mellett külön köszönetét fejezte ki Nagy István agrárminiszter úrnak, Kandrács Csaba és Virág Barnabás jegybanki alelnökök uraknak, akik a program Nyitóeseményén önkéntes véradóként vettek részt.

 

Budapest, 2023. október 17.                                                                   Magyar Bankszövetség