Hírek, aktualitások

2019. június 24.

Lényeges tudnivalók vállalkozásoknak a banki adategyeztetéssel kapcsolatban

FIGYELEMFELHÍVÁS VÁLLALKOZÁSOKNAK

együttműködésben a Magyar Könyvvizsgálói Kamarával és annak Oktatási Központjával

Lényeges tudnivalók a banki adategyeztetéssel kapcsolatban

 

A 2017 júniusában hatályba lépett pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) előírása szerint a magyarországi hitelintézeteknek legkésőbb idén június 26-áig teljeskörű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. Ennek hiányában másnaptól az adott bankok, takarékszövetkezetek és az egyéb kötelezett pénzügyi intézmények nem teljesíthetik az érintett ügyfelek megbízásait.

Magyarországon a bankok jelenleg mintegy 1 millió vállalati ügyfél pénzforgalmi számláját vezetik. Az aktuális információk szerint jelentős számú – mintegy 500 ezer – vállalati bankszámla esetén még nem történt meg az adategyeztetés. Ezeket az azonosítatlan számlákat a hatályos jogszabály szerint június 27-étől blokkolni kell egészen addig, amíg az azonosítás meg nem történik.

A törvényi előírás kapcsán azt javasolja a Magyar Bankszövetség, együttműködésben a Magyar Könyvvizsgálói Kamarával és annak Oktatási Központjával, hogy a vállalati adminisztrációban meghatározó szakértői, tanácsadói szerepkörrel bíró könyvvizsgálók, pénzügyi, számviteli tevékenységet végző szakemberek hívják fel megbízóik figyelmét a kötelező banki adategyeztetésre, és az alábbi tudnivalókra az azonosítás kapcsán:

  • Vállalati ügyfelek esetében a kötelezettség minden ügyfelet érint.
  • Minden vállalkozásnak, így azoknak is, amelyek az elmúlt években már tettek tényleges tulajdonosi nyilatkozatot, most újabb és részletesebb adatokat kell megadniuk (pl.: tulajdoni arányokat és minőséget).
  • A tulajdonosok, vállalatirányítók kiemelt közszereplői státuszáról is nyilatkozniuk kell.

A nyilatkozatot még nem tett vállalati ügyfeleknek mihamarabb el kell végezniük az azonosítást.

Kérjük, hogy saját érdekükben se halogassák e törvény szabta kötelezettségük teljesítését, s vegyék fel a kapcsolatot a vállalkozás számláit kezelő hitelintézetekkel.

A bankok honlapjai részletes információkat tartamaznak az adategyeztetés lehetséges módjairól, csatornáiról. A bankszektor dolgozói most is minden érintett ügyfelet segítenek abban, hogy a jogszabályi kötelezettségnek meg tudjanak felelni, és a banki szolgáltatásokat zavartalanul igénybe tudják venni.

Budapest, 2019. június 18. 

 

Magyar Könyvvizsgáló Kamara                                Magyar Bankszövetség