Merkantil Bank Zrt.
Alapítás: 1988
Cím: 1051 Budapest, József Attila u. 8.
Telefon: +36-1-268-6868
E-mail: informacio@mail.merkantil.hu
Weboldal: www.merkantil.hu
Dr. Utassy László elnök-vezérigazgató
A bank tulajdonosi szerkezete:
Tulajdonos Jegyzett tőke
Hazai tulajdon 100 % OTP Bank Nyrt.
Külföldi tulajdon

A Merkantil Bank 1988-ban az Országos Kereskedelmi és Hitelbank leánybankjaként kezdte meg a működését, mint szakosított pénzintézet, ahol elsősorban váltóleszámítolással, faktoringgal és lízinggel foglalkozott. 1992-ben a Merkantil Bank tevékenységi kört váltott, Magyarországon elsőként kínálta a személygépkocsik részletre történő értékesítését. A gépjármű-finanszírozásban és az ehhez kapcsolódó márkakereskedői finanszírozásban gyakorlatilag 1992 óta a legnagyobb és a legmeghatározóbb piaci szereplő.

1996-ban lezajlott a bank privatizációja, aminek következtében a Merkantil Bank Zrt. a legnagyobb hazai pénzintézet, az OTP Bank Nyrt. 100%-os tulajdonába került, melynek köszönhetően tovább erősítette piacvezető pozícióját a gépjármű-finanszírozásban, továbbá folyamatosan bővítette a gépjármű-kereskedők és a vásárlók részére ajánlott termékeinek skáláját.

A Merkantil Bank 2010-ben indította újra termékkínálatában a termelőeszköz lízing tevékenységet, 2012-től pedig a Merkantil Bérlet Kft. keretében a flottafinanszírozást.

A termelőeszköz üzletág tevékenysége során új- és használt gépek, berendezések, haszonjárművek finanszírozására nyújt teljes körű megoldást, ahol első sorban a mezőgazdaság, az egészségügy, a szállítmányozás és fuvarozás, a kommunális, valamint a helyi és a távolsági személyszállítás eszköz-beszerzéseinek finanszírozását végzik.

A flotta üzletág nem csak a gépjárművek finanszírozásával, hanem azok teljes körű flottakezelésével is foglalkozik.

Az OTP Bank külföldi akvizíciós politikájához kapcsolódva a Merkantil 2005-től kezdődően lízing társaságokat alapított Bulgáriában, Horvátországban, Ukrajnában és Romániában.

A Merkantil Bank stratégiájának fontos eleme, hogy az OTP Bankcsoport szinergiáira építve erősítse a keresztértékesítést és a professzionális ügyfélkiszolgálást.