BISZ
Alapítás: 1994
Cím: 1205 Budapest, Mártonffy u. 25-27.
Telefon: +36-1-421-2505
Kék szám:
Fax: +36-1-421-2525
E-mail: titkarsag@bisz.hu
Weboldal: www.bisz.hu
Nagy Viktor elnök-vezérigazgató
A bank tulajdonosi szerkezete:
Tulajdonos Jegyzett tőke
Hazai tulajdon 100 % GIRO Zrt.
Külföldi tulajdon

A BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.

A BISZ Központi Hitelinformációs Zártkörűen Működő Részvénytársaság (röviden BISZ Zrt.) célja a felelős hitelnyújtás támogatása, a kockázatok csökkentése, melynek során a hazai pénzügyi szektor szereplőit megbízható és naprakész hitelinformációval látja el. A társaság sokéves gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a lakossági ügyfelekre és vállalkozásokra vonatkozó pozitív és negatív hitelezési információk, valamint a hiteltörlesztési késedelmek, különféle visszaélések és csalások nyilvántartása terén. A BISZ Zrt. tevékenységét a szükséges jogosítványok és hatósági engedélyek birtokában, a hatályos törvények által meghatározott keretek között végzi. Társaságunk több évtizedes stabil és elismert üzleti múltja bizonyítja, hogy a BISZ Zrt. megfelel a körültekintő, megbízható és biztonságos működés valamennyi követelményének.

Termékek és szolgáltatások

• Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR)
    A KHR a pénzügyi intézmények által átadott ügyfél- és hiteladatokat kezeli, majd hiteljelentések formájában jutatja vissza ezeket, a banki hitelbírálati folyamatokba. A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) 1995-ben kezdte meg működését. A szolgáltatás tartalma kezdetben a vállalkozási hitelszerződések nyilvántartása volt, amely később kiegészült a lakossági hitelmulasztások (negatív lista) és 2012-ben teljes körű hitel (pozitív lista) nyilvántartással. A KHR-ben különféle csalások és visszaélések adatait is rögzítik, és 2015-től az „magáncsőd” intézményébe belépett magánszemélyek adatait is tárolja. (Rövid video bemutató: http://www.bisz.hu/KHR_bemutato)
  • KHR Early Warning (KHR-EW)
    A KHR EW a hitelkockázat megítélésének változását jelző hatékony eszköz, amely a KHR vállalkozási adatbázisára  épül.
  • Probability of Default (PD) kalkulátor

Hazai KKV-k hitel bedőlési valószínűségét lehet meghatározni, az MNB szakmai útmutatása alapján megalkotott, több tízezer vállalkozás adataiból készített, kalkulátor segítségével.

• Díjmentes készpénz felvételt lehetővé tevő fogyasztói nyilatkozatok Központi Nyilvántartása (KPKNY)

A KPKNY azt a célt szolgálja, hogy pénzforgalmi szolgáltatók megbizonyosodjanak, hogy az egyes fogyasztók saját számlájukról történő (havi kétszeri, maximum 150.000 Ft erejéig megvalósuló) díjmentes készpénzfelvételt máshol nem veszik igénybe.

Cégtörténet

A hitelreferencia szolgáltatás nyújtásával foglalkozó társaság 1994-ben került megalapításra. A cég egyszemélyes tulajdonosa, 2003 óta a GIRO Elszámolásforgalmi Zrt. A GIRO Zrt. részvényeit 2014-ben a Magyar Nemzeti Bank vásárolta meg, így a BISZ Zrt. is közvetve köztulajdonban lévő gazdasági társaságként működik.

A BISZ Zrt. a hatályos törvények keretei között folyamatosan fejleszti szolgáltatási palettáját. Üzleti folyamataiban alkalmazza az ISO 9001-es és ISO/IEC 27001-es szabványok előírásait.