OTP Jelzálogbank
Alapítás: 2002
Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 21.
Telefon: +36-1-354-7447
Kék szám:
Fax: +36-1-354-7464
E-mail: jzb@otpjzb.hu
Weboldal: www.otpjzb.hu
Kovács Antal igazgatóság elnöke; Becsei András vezérigazgató
A bank tulajdonosi szerkezete:
Tulajdonos Jegyzett tőke
Hazai tulajdon 100 % OTP Bank Nyrt. 27 MRD HUF
Külföldi tulajdon

Az OTP Jelzálogbank Zrt. rövid története

A kilencvenes évek végének alacsony szintű lakásberuházásait követően az élénkítés elősegítése érdekében a kormányzat 2000-től több lépésben jelentős támogatást nyújtott a lakáshoz jutás feltételeinek javításához.

A jogszabályi feltételek megteremtését követően az OTP Bank 2001 márciusában döntött arról, hogy 3 mrd forint jegyzett tőkével, 100%-os tulajdonosi részesedéssel megalapítja az OTP Jelzálogbankot. A folyamatosan bővülő hitelezési tevékenység következtében az OTP Bank több lépcsőben összesen 27 mrd forintra emelte meg az OTP Jelzálogbank jegyzett tőkéjét, elősegítve ezzel a bank biztonságos működését.

Működés

Az OTP Jelzálogbank működését 2002. február 1-én kezdte meg.

Az OTP Jelzálogbank fő tevékenységei egyike a lakáscélú ingatlanok fejlesztésének és vásárlásának finanszírozása, birtokfejlesztési hitelek, illetve szabad felhasználású jelzáloghitelek nyújtása.

A Jelzálogbank által kínált hitelek folyósítása az OTP Bankkal való szoros együttműködésben zajlik. A két bank közötti megállapodás alapján a hitelügyintézéssel kapcsolatos feladatokat az OTP Bank végzi. A szoros együttműködés a hiteltermék-értékesítés és az ezzel összefüggő ügyfélkiszolgálás területén túl a bankcsoporton belüli szinergiák kihasználása érdekében egyéb területekre is kiterjed, ezek között említhető a számvitel, a pénzügy kontrolling és tervezési terület, az IT és a kockázatkezelési terület.

Az OTP Jelzálogbank tevékenysége 2017-ben bővült a lakossági jelzáloghitelek jelzáloglevelekkel történő, hosszú lejáratú, stabil finanszírozását segítő refinanszírozási üzletággal. Ennek keretében a Jelzálogbank hitelintézetek részére nyújt refinanszírozási hitelt, a hitelintézetek forint lejárati összhangjának szabályozásáról szóló 20/2015. (VI.29.) MNB rendeletben és a jelzálog-hitelintézetről és a jelzáloglevélről szóló 1997. évi XXX. törvényben foglaltakkal összhangban.

Az OTP Jelzálogbank másik fő tevékenysége jelzáloglevelek kibocsátása. 2010. július 7-én az OTP Bank, mint az OTP Jelzálogbank anyabankja készfizető kezességvállalási nyilatkozatot tett közzé, amelyben készfizető kezességet vállalt a Jelzálogbank által kibocsátott, összes forgalomban lévő és a jövőben kibocsátandó jelzáloglevele, illetve a bankközi piacon felvett hitelei alapján keletkezett valamennyi fizetési kötelezettségére vonatkozóan. A befektetők számára további biztonságot jelent a Jelzálogbank és az általa kibocsátott jelzáloglevelek minőségének megítélésében a Moody's és a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézetek értékelése.