Vissza a Szakmai kapcsolatok oldalra

Magyar Nemzeti Bank

A gazdaságpolitika egészének legfontosabb célja a hosszú távon fenntartható, stabil gazdasági növekedés biztosítása. A monetáris politika az árstabilitás biztosításával tud leginkább hozzájárulni a gazdaság hosszú távú növekedéséhez és a társadalmi jóléthez. Ennek elérése érdekében a Magyar Nemzeti Bank legfőbb célja - hasonlóan a legtöbb modern jegybankhoz - az árstabilitás elérésére és fenntartására, ami alacsony – jelenleg 3% körüli - inflációnak felel meg.

A Magyar Nemzeti Bank önálló és független intézmény. A jegybank felelős a fizetési és az értékpapír-elszámolási rendszerek biztonságos működéséért, a pénzforgalom zavartalan lebonyolításáért, őrzi a bankrendszer pénzügyi stabilitását, kezeli az ország devizatartalékát, statisztikai adatokat gyűjt és szolgáltat, valamint kibocsátja nemzeti fizetőeszközünket, a forintot. A jegybank további vállalt célja, hogy törvényben rögzített alapfeladatainak támogatásaként hozzájáruljon a lakosság, és különösen a fiatal korosztályok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. Ennek keretében az MNB évek óta szervez a lakosságnak - ezen belül a diákoknak - szóló szemléletformáló, pénzügyi tájékozottságot növelő programokat.

További információk a www.mnb.hu honlapon..