Tagjaink

Nemzetközi Beruházási Bank*
Nemzetközi Beruházási Bank*
Alapítás: 1970
Cím: 1011 Budapest, Fő utca 1. (Lánchíd Palota)
Telefon: + 36 1 727 8888
E-mail: mail@iibbank.com
Weboldal: www.iib.int
Elnök/Vezérigazgató(k):
Nyikolaj Koszov elnök
A bank tulajdonosi szerkezete:
Tulajdonos Jegyzett tőke
Hazai tulajdon
Külföldi tulajdon

Bemutatkozás

A Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) multilaterális fejlesztési intézmény, amelynek célja, hogy elősegítse a kapcsolatok fejlesztését és az integrációt a Bank tagországainak gazdaságai között a fenntartható növekedés támogatása és az egyes nemzetgazdaságok versenyképességének növelése érdekében, támaszkodva a közöttük kialakult történelmi kapcsolatokra. A Bank nemzetközi szervezetként jött létre a Nemzetközi Beruházási Bank létrehozásáról szóló, 1970. július 10-én aláírt, az Egyesült Nemzetek Titkárságánál 1971. december 1-jén 11417. szám alatt bejegyzett (később többször módosított) Kormányközi Megállapodás, valamint a Bank Alapokmánya alapján, mely utóbbi a Megállapodás szerves része. Az IIB létrehozásáról szóló megállapodás nemzetközi szerződés.

Az IIB alaptőkéje 2 milliárd euró. A Bank tagországai a Bolgár Köztársaság, a Kubai Köztársaság, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Mongólia, Románia, az Orosz Föderáció, a Szlovák Köztársaság és a Vietnami Szocialista Köztársaság.

A Bank székhelye Magyarországon, Budapesten van. A Bank az első és egyetlen multilaterális fejlesztési intézmény, amelynek központja a közép- és kelet-európai régióban található. Dinamikus működése elősegíti Budapest új nemzetközi pénzügyi központként való népszerűsítését.

Az IIB olyan projektek közép- és hosszútávú finanszírozására specializálódott, amelyek célja a tagországok gazdasági fejlődésének támogatása, és amelyeknek jelentős, pozitív társadalmi, gazdasági és környezeti hatása van. A Bank közvetlen finanszírozást kínál és kölcsönöket nyújt önállóan, valamint más pénzügyi intézményekkel partnerségben, esetenként partnerbankokon keresztül.

1970 óta a Bank több mint 300 beruházási projektet hajtott végre. A teljes beruházási volumen megközelíti a 9 milliárd eurót.

Az IIB által kibocsátott értékpapírokkal jelenleg a pozsonyi, a bukaresti, a budapesti, a moszkvai, a prágai és a bécsi tőzsdén is kereskednek.


A Bank legfőbb irányító testülete a Kormányzótanács, amely az IIB tagállamainak magas szintű képviselőiből áll. A szintén a tagállamok képviselőiból álló Igazgatótanács felel a Bank működésének általános irányításáért. A Bank végrehajtó szerve az Ügyvezető Igazgatóság, amelynek tagjait a Kormányzótanács nevezi ki. A Bank tevékenységét az Ellenőrző Bizottság ellenőrzi, amely az IIB tagállamainak képviselőiből áll, akiket az Igazgatótanács nevez ki. A Bank pénzügyi kimutatásainak ellenőrzésére féléves periódusokban kerül sor, amit az EY nemzetközi könyvvizsgáló cég által végzett éves ellenőrzések megerősítenek.

Nemzetközi szervezetként a Bankra nem vonatkoznak a nemzeti banki és egyéb előírások; élvezi az IIB létrehozásáról szóló Megállapodás és a tagállamaival kötött megfelelő megállapodások által meghatározott mentességeket és kiváltságokat.

Az IIB a működési térségeiben az egyik legmagasabbra minősített pénzintézet, a nemzetközi hitelminősítő intézetek átlagos A- besorolásával. Jelenleg a Moody’s az IIB-t az A3 kategóriába sorolja, stabil kilátásokkal, az S&P az IIB-t A-, stabil kilátásokkal, a Fitch szintén A-, stabil kilátásokkal, továbbá az ACRA A kategóriásként, stabil kilátásokkal minősítéssel tartja nyilván. Fentieken túl a Bank az ACRA-tól  nemzeti szintű AAA minősítést kapott az Orosz Föderációban.