Fix kamat

Ha önnek változó kamatozású jelzáloghitele van, érdemes átgondolnia, hogy a hosszú évek könnyebb tervezhetősége érdekében fix kamatozásúra cserélje jelenlegi hitelét.

Mit jelent a fix kamatozás?

A fixált kamatozás hosszú kamatperiódusú, azaz évekre meghatározott kamatozású, átlátható és kiszámítható szerződést jelent. Ön a fixálás teljes időszakára biztosan tudja, hogy törlesztőrészlete nincs kitéve a piaci kamatváltozások hatásának. Ha viszont Önnek változó kamatozású a jelzáloghitele, akkor a törlesztőrészlete is változik a kamatok alakulásával. Ez történhet három vagy hat havonta, esetleg évente, de az biztos, hogy hosszabb távra nem láthatók előre a kamat és így a törlesztőrészlet változásai.

Mért változnak a kamatok?

A kamatok alakulását nemzeti és nemzetközi gazdasági, inflációs, kereskedelmi és politikai folyamatok egyaránt befolyásolhatják. Mivel a világ gazdasági rendszere nagyon összetett, ezért valószínűsíteni sok mindent lehet, de előre látni, hogy egyes események, folyamatok hogyan fogják befolyásolni a jegybanki alapkamatokat, az valójában lehetetlen. A jegybanki alapkamat változásai pedig kikényszerítik a kereskedelmi bankok kamatlépéseit, amelyek már közvetlenül érintik a lakáshitelek kamatát, így a havi törlesztőrészleteket is.

Miért lett szükség a fix kamatozású hitelekre?

Nem is olyan régen a világ komoly válságot vészelt át. A Magyar Nemzeti Bank, a kereskedelmi bankok és természetesen a hitelt felvevő ügyfelek, a lakosság is levonta a válságos esztendők tapasztalatait, azaz a figyelem középpontjába került a hitelezés minden oldalának etikus és kellően megfontolt volta. A bankok évek óta sorra jönnek ki azokkal a termékeikkel, amelyek hosszú évekre rögzítik az ügyfelek törlesztőrészleteinek nagyságát. Ezzel a pénzintézetek értékes szolgáltatásként teljes mértékben magukra vállalják az adott bármely hosszú időszak - szaknyelven a kamatperiódus - alatti kamatváltozások kockázatát.

Miért érdemes a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelt választani?

A következő időszakban a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére a bankok nemcsak úgy általában kínálják a fixált jelzáloghiteleket, hanem segítőkezet nyújtanak előzetes, konkrét, lényegében személyre szabott információkkal, tényekkel és számításokkal ahhoz, hogy a változóról fixáltra való átszerződés lehetőségét és feltételeit Ön jól átgondolhassa.

Mit kell tennem, hogy fix kamatozásúra cseréljem lakáshitelem?

Figyelje fokozottan a bankjától érkező levelet, küldeményt, és olvassa át figyelmesen, alaposan az abban foglaltakat. A jövő kiszámíthatósága, tervezhetősége érdekében feltétlenül érdemes mérlegelni a változóról rögzített kamatozásúra való váltás lehetőségét!

A fix kamatra váltás további részleteivel kapcsolatban hitelező bankja személyre szóló ajánlatot készít.